VideoRez: natečaj za najboljši videoesej

| 23. 3. 2021. | Aktualno, Novice

VideoRez, ki ga pripravlja Zavod za uveljavljanje vizualne kulture Vizo, je natečaj za mlade filmske navdušenke in navdušence, stare od 15 do 19 let, ki za svoj premislek o svetu uporabljajo avdiovizualno (AV) komunikacijo.

Videoesej je oblika analize ali kritike, pri katerem za argumentacijo, sporočilo oziroma tezo, ki jo avtorica ali avtor zagovarjata, uporabita filmske, video ali televizijske podobe, gibljive, pa tudi statične. Kar skušamo v pisnih esejih zapisati, želimo v videoesejih izraziti avdiovizualno.

Videoeseji so tako (navadno) kratki kolažni avdiovizualni izdelki, narejeni z montažnim povezovanjem posameznih posnetkov in fotografij drugih, že zaključenih filmov in AV del kot so serije, filmi, TV-oddaje, novinarski prispevki, oglasi, fotografije, avdio posnetki, glasba idr.

VideoRez torej mlade ustvarjalce in ustvarjalke vabi, da o svetu, družbi, kulturi, zgodovini, medijih, politiki, o stvareh, ki jih najbolj zanimajo, pa tudi o filmu samem razmišljajo skozi filmske oči.

Letos natečaj VideoRez poteka že tretjič. Prvič je bil izveden leta 2017/2018 v sklopu evropskega projekta Teaching European History Through Cinema, dugič pa v šolskem letu 2018/2019. V šolskem letu 2019/2020 natečaj ni bil izveden.

***

Več informacij o tehničnih specifikacijah, dolžini in oddaji videoesejev na natečaj najdete na spletni strani Mad About Film.

Rok za oddajo videoesejev je 3. maj 2021.

***

Videoeseje bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija v sestavi Rok Govednik (vodja programa Mad About Film), Ivana Novak (filmska urednica TV SLO) in Ana Šturm (glavna in odgovorna urednica Revije Ekran).

Najboljša dela bodo tudi nagrajena.