Kino Ekran #23: Cherbourški dežniki

| 26. 11. 2021. | Aktualno, Kino Ekran, Novice

V veselem decembru vas revija Ekran vabi v Kinoteko, na ogled nove kinotečne pridobitve, nepozabnega in v razkošno mavrico barv potopljenega muzikala Jacquesa Demyja, Cherbourški dežniki (Les Parapluies de Cherbourg, 1964).

O tem melodramatičnem, nostalgičnem in na canskem festivalu z zlato palmo ovekovečenem filmu, alžirski vojni, očarljivi partituri Michela Legranda in prvi odmevnejši vlogi Catherine Deneuve bosta po projekciji spregovorili filmski kritičarki in sodelavki revije Ekran Anja Banko in Veronika Zakonjšek.

***

»Medtem ko se je svet prevračal v modernost in filmski medij prerodil v novem valu eksperimenta in svobode, je Jacques Demy vzpostavljal svojevrstne filmske monade. V njih sta čas in prostor odmerjena po melodijah nostalgije in hrepenenja, v nareku srca in spomina. V Demyjevem svetu, ki je svet filmskega muzikala in spektakla, ni prostora za novovalovsko improvizacijo ali naključje, temveč je filmska resničnost odmerjena do zadnje potankosti. Ali kot je o Demyju zapisal Godard, »ima idejo sveta, ki jo poskuša uporabiti za film … ali z drugimi besedami – ima idejo o filmu, ki jo poskuša uveljaviti za svet«.[…] Cherbourški dežniki so Demyjev tretji celovečerec in do tedaj njegov največji uspeh: po sicer kritiško priznanih, še minimalistično črno-belih muzikalih Lola (1961) in Zaliv angelov (La baie des anges, 1962) so žareče barve in z melodramo nabita zgodba nesrečnih mladih zaljubljencev prepričale tudi širše občinstvo, film pa je bil nagrajen z zlato palmo v Cannesu.«

(Anja Banko)

***

Kinotečno rubriko Kino Ekran, ki nastaja v sodelovanju revije Ekran in Slovenske kinoteke, smo uvedli zato, da filmska kritika ne bi bila zgolj pisanje, ampak tudi živa filmska misel. Misel pa je najbolj živa takrat, ko stopi v dialog. V dialog z bralci, gledalci, filmom in kinom.

Vstop na projekcije Kina Ekran je brezplačen za naročnike revije Ekran. Postani naročnik/naročnica revije Ekran.