Kino Ekran #12: Nezaželeni Evrope

| 16. 5. 2018. | Kino Ekran, Novice

V 12 izvedbi Kina Ekran, ki bo na sporedu v četrtek, 24. maja, ob 20. uri, si bomo v Slovenski kinoteki ogledali film Nezaželeni Evrope (Les Unwanted de Europa, 2018) režiserja Fabrizia Ferrara, ki prikazuje zadnje dni v življenju filozofa Walterja Benjamina.

Projekciji sledi pogovor z režiserjem Fabriziem Ferrarom, filmskim kritikom Donatellom Fumarolo ter filozofom in raziskovalcem na Pedagoškem inštitutu Darkom Štrajnom.

Nezaželeni Evrope

S prikazom zadnjih dni v življenju filozofa Walterja Benjamina (1892–1940), čigar dela, kot je “Umetnina v času, ko jo je mogoče tehnično reproducirati”, zdaj veljajo za temeljna na področju kulturne kritike, je Ferraro obdelal zgodovinsko in filozofsko fascinantno temo, poleg tega pa je posnel tudi neznansko lep krajinski film.

Celovečerec, ki ga odlikuje čudovita črno-bela fotografija, je večinoma posnet v jugovzhodnih Pirenejih, čez katere so leta 1939 katalonski republikanci bežali v Francijo, leto kasneje pa so tujci, Judje in antifašisti iz “kolaboracionistične” Francije poskušali pobegniti v drugo smer – med njimi je bil tudi Benjamin.

Pot je dolga in napredovanje počasno, toda režiser vabi gledalca na bogato potovanje skozi zgodovino Evrope, ki vodi do naših časov, ko so ceste spet polne beguncev.