Kino Ekran #11: Zbogom, Dragon Inn

| 9. 3. 2018. | Kino Ekran, Novice

V enajsti izvedbi rubrike Kino Ekran, ki bo na sporedu v četrtek, 12. aprila, ob 20. uri, si bomo v Slovenski kinoteki ogledali film Zbogom, Dragon Inn (Bu san/Goodbye, Dragon Inn, 2003) tajvanskega režiserja Tsai Ming-lianga. Film bo uvedel Matic Majcen, projekciji sledita predavanje in razprava.

Tajvanski režiser Tsai Ming-liang je v četrt stoletja filmskega ustvarjanja prehodil impresiven razvojni lok od prvenca Uporniki neonskega boga (1992) pa vse do VR filma Zapuščeni (2017). Nekje vmes se je cineast pridružil valu t. i. “počasnega filma”, ki po prelomu stoletja sodi med najvznemirljivejše, a še vedno precej ekstremne tendence v svetovnem art filmu. Na primeru Ming-liangovega filma Zbogom, Dragon Inn (Bu san/Goodbye, Dragon Inn, 2003) bomo preučili režiserjeve pripovedne strategije, ki se nenehno upirajo dominantnemu filmskemu pripovedovanju. Njegov načrt je kljub površinskemu sloju cinefilske nostalgije vseskozi izrazito progresiven ter venomer cilja na spremembe v gledalčevem senzoriju, ki je zunaj tovrstnih podob sicer na vseh ravneh podvržen diktatu hitrosti. Liki so osebe s fizičnimi, materialnimi ali psihološkimi hibami, ki mu služijo kot izvrstno izhodišče alternativnega podajanja filmske fabule.

Režiserjev na videz distančen observacijski slog pa ima v resnici vlogo neposrednega apeliranja na gledalca, v katerem naj bi vzniknilo seme drugačnega dojemanja filmske umetnosti. V filmu Zbogom, Dragon Inn so pravzaprav zgoščene vse glavne preokupacije Ming-liangovega petindvajsetletnega ustvarjanja in prav zato se to delo kaže kot idealna vstopna točka v opus filmarja, brez katerega si ne znamo več predstavljati programskih sekcij največjih svetovnih festivalov.

Kinotečno rubriko Kino Ekran, ki nastaja v sodelovanju revije Ekran in Slovenske kinoteke, smo uvedli zato, da filmska kritika ne bi bila zgolj pisanje, ampak tudi živa filmska misel. Misel pa je najbolj živa takrat, ko stopi v dialog. V dialog z bralci, gledalci, filmom in kinom.

Vstop na projekcije Kina Ekran je brezp
lačen za vse naročnike revije Ekran.