Ekran julij/avgust 2021

| 23. 7. 2021. | Aktualno, Branje, Novice, Tiskana izdaja

Poletno edicijo Ekrana v olimpijskem duhu posvečamo odnosu med filmom in športom. V peterici krasnih člankov razgrnemo nekaj pogledov na to izjemno zanimivo temo in na papirju soočimo dva velika sodobna rivala: šport in film.

V fokusu številke julij/avgust so filmi 8. Festivala žanrskega filma Kurja Polt. Anja Banko se v prispevku Čas za smeh posveti kurjepoltni programski sekciji Kliči H za humor, v sklopu katere se je pogovarjala tudi z režiserjem filma Večerja po ameriško (2021), Adamom Carterjem Rehmeierjem. Igor Harb recenzira humoren dokumentarec Osmi potnik na odru (2020), Peter Žargi Cronenbergovovo Polaščevalko (2020), Veronika Zakonjšek pa se v članku Neskončna nočna mora poglobi v programski sklop Plešem z volkovi. Žiga Brdnik za konec skozi različne ekranizacije podobe mojstra Mijamota Musašija detektira spremembe duha časa.

Izpostavljamo tudi poglobljen intervju z Niko Autor, vsestransko in večkrat nagrajeno umetnico, avtorico dokumentarnih filmov, raznolikih razstav, pa tudi soustanoviteljico Obzorniške fronte, kolektiva ustvarjalcev s področja filmske, vizualne, kulturne in politične teorije in umetnosti, ki ga je pripravila Petra Meterc, ter vabimo k branju recenzije Filmskega obzornika 80 – Metka, Meki (2021), najnovejšega vnosa v zaporedju dokumentarnih prebojev zgoraj omenjene avtorice, ki ga je prispeval Nace Zavrl.

Ajda Bračič nam iz mediteranskih krajev pošilja Razglednice iz sanj, Darko Štrajn se poglobi v Deleuza, Schraderja, transcendentalnost in film, Ivana Novak pa pokloni kralju (in rokerju) jugoslovanske filmske glasbe, Zoranu Simjanoviću (1946–2021).

Kot ponavadi kar nekaj prostora namenimo tudi aktualnim filmom in serijam.

Lepo vabljeni k poletnem branju!

Na Ekran se lahko tudi naročite.