14. Mednarodni filmski festival ZOOM

| 2. 4. 2020. | Novice

V Pionirskem domu te dni poteka že 14. mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike ZOOM 14, ki je tokrat prilagojen trenutnim razmeram.

Prvi filmski festival ZOOM je bil organiziran leta 2006, z namenom širiti razumevanje o filmu in spodbujati ustvarjalnost mladih. Na festivalu mladi odkrivajo svoje ustvarjalne zmožnosti in širijo vpogled v produkcijo vrstnikov.

V zadnjih letih se je ZOOM razširil tudi preko meja Slovenije, postal je mednaroden. Letos se je v tekmovalni del prijavilo kar 283 filmov iz najrazličnejših držav. Med drugim iz Brazilije, Italije, Združenih držav Amerike, Indije, Irana, … Opazno se je povečalo tudi število prispelih filmov slovenske produkcije. Na festival je prispelo 59 otroških filmov in 42 mladinskih filmov, kar je za tretjino več kot prejšnja leta.

Vse prispele filme pregleda selekcijska komisija. V tekmovalni program ZOOMa se uvrstijo filmi, ki izstopajo v pristnosti izpovedi in preseganju stereotipov. Najboljše filme v obeh tekmovalnih kategorijah slovenske in mednarodne produkcije oceni in nagradi žirija, ki jo imenuje organizator. Žirija lahko po svoji presoji filmom podeli tudi posebne omembe.

Strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo Nina Ivanišin, Milanka Fabjančič in Gregor Božič, si je filme ogledala še pred izbruhom epidemije in izbrala najboljše. Novost letošnjega festivala je otroška žirija. Sestavlja jo ekipa otroških filmskih ustvarjalcev, tudi oni so svoje delo opravili pred epidemijo, podelili pa bodo nagrado za najboljši slovenski otroški film. Na festivalu bodo podelili tudi Nagrado Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici za najboljši avtorski slovenski mladinski film v vrednosti 200 evrov. Žirijo sestavljajo Maja Stegovec, Anja Paternoster in Rok Urbanček.

Razglasitev zmagovalcev bo v petek, 3. aprila potekala kar na spletni in Facebook strani Pionirskega doma.