Kratki filmi Dušana Vukotića

187999_175780259143971_6058402_n

Maja 2011 je bila v Slovenski kinoteki retrospektiva Dušana Vukotića (Bileća, 1927 - Zagreb, 1998), režiserja, scenarista, risarja, animatorja in filmskega pedagoga, ter edinega »oskarjevca« med hrvaškimi oz. jugoslovanskimi režiserji, najbolj plodnega avtorja t.i. zagrebške šole risanega filma in utemeljitelja Zagreb filma ter festivala Animafest. Ob 85-letnici rojstva Dušana Vukotića Vuda - praznoval bi ga 7. februarja 2012 - objavljamo njegove kratke filme, dosegljive na internetu.

 

 

surogat_1»Glede prihodnosti animiranega filma lahko rečem, da je panoga v velikem zagonu, ne samo v Jugoslaviji, temveč v celem svetu. Animacija je umetnost mladih ljudi, animacija je večno mlada umetnost, ki se neprestano regenerira in neprestano ponuja možnosti raziskovanja in inovacije, da bi avtor povedal zgodbo na nov in specifičen način. Zato sem velik optimist, kar se tiče prihodnosti animiranega filma.«

Dušan Vukotić, 1986

 

Film Surogat (na fotogramu), za katerega je 1962 prejel oskarja za najboljši animirani film - nagrada je bila prvič podeljena avtorju izven ZDA - je na ogled v nadaljevanju. Čeprav je razvoj in izdelavo prve napihljive seks lutke naročil že Hitler, pa je najbrž prav Surogat prva resnejša napoved in celostna refleksija tega vseobsegajočega "fenomena" sveta plastike in obsedenosti z nadomestki. "Napoved", ki je vsaj enako, če ne še bolj aktualna kot v času svojega nastanka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ Masters of Animation

 

 


  

 

 

 


Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell