Portret Simona Tanška

8730_1223604598569_1482606048_30642918_5920549_n

Simon Tanšek je direktor fotografije mlajše generacije, ki je ključno sooblikoval podobo slovenske kinematografije v zadnjem desetletju, od filma V leru (1999) do Gremo mi po svoje (2010). Predstavljamo njegov kratek video portret, posnet v okviru avdiovizualnega projekta revije Ekran "Avtopogled", ki izpostavlja tiste filmske poklice, dejavnosti in izjemne posameznike, ki ključno prispevajo k izrazu in vsebini filma, vendar je njihov avtorski prispevek (vsaj pri nas) le redko deležen ustrezne medijske in strokovne obravnave, ali pa so pomembno prispevali k domačemu filmu, vendar so izginili iz javne zavesti.


 

Direktor fotografije, snemalec in fotograf Simon Tanšek se je rodil 24. aprila 1973 in je odraščal v Hrastniku. Za izrazno naravo fotografije se zanima od zgodnjega otroštva in za svoje fotografsko udejstvovanje prejme več nagrad. Po končani naravoslovno-matematični gimnaziji se odpravi na študij filmske in televizijske kamere na renomirano FAMU v Pragi, kjer še pred diplomo oziroma magisterijem poskrbi za kamero pri igranem celovečernem filmu V leru (1999, Janez Burger). Od takrat je bil direktor fotografije pri vrsti slovenskih celovečernih igranih filmov, nazadnje pri uspešnici Gremo mi po svoje (2010, Miha Hočevar). Poleg celovečernih filmov, pri katerih je za svoje delo prejel vrsto nagrad, je bil direktor fotografije tudi pri številnih kratkih filmih ter reklamnih in glasbenih spotih. Živi in dela med Slovenijo in Češko.

 

 

Povezava:

http://www.simontansek.com/

 

Filmografija Simona Tanška:

http://www.film-sklad.si/

 

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell