Video

Jože Dolmark o snovanju filmskih študij

dolmark_joze432

Filmski publicist, scenarist in dramaturg, profesor umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti Jože Dolmark je diplomiral iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter magistriral na filmskem oddelku VIII. Pariške univerze, kjer je med drugim poslušal tudi predavanja Érica Rohmerja. Piše eseje, kritike in teoretske članke s področja filma, fotografije in likovne umetnosti (revija Ekran, Kinotečne publikacije, likovni katalogi). Je avtor in soavtor več filmskih monografij. Po njegovih scenarijih je bilo posnetih šest filmov. Na področju filma poučuje od leta 1998, od leta 2009 deluje tudi kot bralec scenarijev na FS/SFC.

Preberi več...

 

Sin Atlantide: video-esej s Sokurovom

rsz_sokurov-for-video

Na festivalu v Mannheimu so Aleksandru Sokurovu dodelili naslov Master of Cinema. Vzdrži, kolikor potegne na Mojstra Eckharta. Ekranu so podarili dobrih 45 minut srečanja. Toliko, kolikor traja Mozartov Rekvijem.

Iz tega ni nastal le Ekranov intervju, ampak tudi video-esej, tako kot v angleščino preveden intervju pozneje objavljen na straneh renomirane publikacije Senses of Cinema. Na blogu revije, ki jo soureja Benjamin "Ropar" Heisenberg pa menijo, da so "vprašanja celo zanimivejša od odgovorov". S čimer se je težko ne strinjati.

Video-esej si lahko ogledate v nadaljevanju.

Preberi več...

 

Zoran Arizanović - VFX reel

rsz_p1100222Film Robin Hood (2010, Ridley Scott) je leta 2010 odprl 63. festival v Cannesu, kar je bila šele tretja Scottova predstavitev na Croisetti. Z Dvobojevalcema (The Duellists, 1977) je v tekmovalnem programu požel nagrado za najboljši prvenec, Thelma & Louise (1991) pa je bil prikazan v spremljevalnem programu. Zoran Arizanović je pri Robinu Hoodu od novembra 2009 do februarja 2010 sodeloval v ekipi za izdelavo vizualnih učinkov, uradno kot environment technical director - matte painter. Delo je bilo večinoma vizualno-slikarsko: oblikovanje ozadij, pokrajin, oblakov, gradov in mest, kar ustreza njegovi slikarski izobrazbi. V nadaljevanju objavljamo predstavitveni video dosedanjega filmskega dela Zorana Arizanovića.

Preberi več...

 

Grossmania

rsz_1kaufmann2007-1

Ob prihajajočem 7. Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina v Ljutomeru smo na spletu izbrskali tridelni dokumentarec Grossmania (2007, Rick Flair) o dogajanju na festivalski ediciji leta 2007, na kateri je bil dobitnik nagrade 'stari hudi maček' za življenjsko delo legendarni Slobodan Šijan, častni gost festivala pa ustanovitelj Trome Lloyd Kaufman (na sliki s Toxiejem; avtor fotografije Matjaž Tančič). Po ogledu vabimo, da si preberete tudi članek 22 razlogov zakaj na Grossmannov festival rednega obiskovalca in enega od nastopajočih v dokumentarcu, Velimirja 'Žuti titl' Grgića.

Preberi več...

 

Kratki filmi Dušana Vukotića

187999_175780259143971_6058402_n

Maja 2011 je bila v Slovenski kinoteki retrospektiva Dušana Vukotića (Bileća, 1927 - Zagreb, 1998), režiserja, scenarista, risarja, animatorja in filmskega pedagoga, ter edinega »oskarjevca« med hrvaškimi oz. jugoslovanskimi režiserji, najbolj plodnega avtorja t.i. zagrebške šole risanega filma in utemeljitelja Zagreb filma ter festivala Animafest. Ob 85-letnici rojstva Dušana Vukotića Vuda - praznoval bi ga 7. februarja 2012 - objavljamo njegove kratke filme, dosegljive na internetu.

Preberi več...

 

Zgodnja dela Karpa Godine

karpo_godina

V sredo, 18. maja 2011 se je začela v Slovenski kinoteki s projekcijo kratkometražnega filma Okvir za nekaj poz (1974) retrospektiva zgodnjih del renomiranega ustvarjalca Karpa Godine (rojenega leta 1943). Do petka, 20. maja so bili na ogled filmi, pri katerih je Godina sodeloval kot režiser in direktor fotografije. Časovno so filmi umeščeni med leti 1965 in 1976, poseben poudarek pa je na sodelovanju Godine z režiserjema Ivico Matićem in Bahrudinom Bato Čengićem. Projekcijam so sledili tudi pogovori z avtorjem.

Preberi več...

 

Portret Simona Tanška

8730_1223604598569_1482606048_30642918_5920549_n

Simon Tanšek je direktor fotografije mlajše generacije, ki je ključno sooblikoval podobo slovenske kinematografije v zadnjem desetletju, od filma V leru (1999) do Gremo mi po svoje (2010). Predstavljamo njegov kratek video portret, posnet v okviru avdiovizualnega projekta revije Ekran "Avtopogled", ki izpostavlja tiste filmske poklice, dejavnosti in izjemne posameznike, ki ključno prispevajo k izrazu in vsebini filma, vendar je njihov avtorski prispevek (vsaj pri nas) le redko deležen ustrezne medijske in strokovne obravnave, ali pa so pomembno prispevali k domačemu filmu, vendar so izginili iz javne zavesti.

Preberi več...

 

Kratka zgodba – kratki film

okrogla_miza_4_thumb_medium260_172

V četrtek, 25. novembra 2010 je v Tivolskem gradu v Ljubljani potekala - skladno z natečajem literarnega portala AirBeletrina za kratko zgodbo in s koncem 21. ljubljanskega filmskega festivala okrogla miza. Razpravljalo se je na temo Kratka zgodba - kratki film.

Kakšni živali sta to? Kje se porajata in kje živita? V kakšni klimi najbolje uspevata? Kako sta zgrajeni in kakšna je njuna vloga v literarno-filmskem ekosistemu? Ali se kdaj srečata in kaj se takrat zgodi? Sta si sorodni, morda celo ožje, ali pa so njune pritikline zgolj analogne? In koliko smo pripravljeni plačati za ogled?

Preberi več...

 

Jože Dolmark o scenariju

rsz_20080623_8966

Jože Dolmark je veteran slovenskega filma, publicist, scenarist, dramaturg, profesor umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti. Zadnjih pet let je stal kot direktor in/ali programski vodja za Festivalom slovenskega filma v Portorožu. V nadaljevanju si lahko pogledate kratek video intervju z njim posebej na temo scenaristike, večnega "problema" slovenske kinematografije.

"Medtem, ko igralci in režiserji poberejo vso slavo, scenaristi ždijo v anonimnosti ... Scenaristični kruh je grenek in trd."

Preberi več...

 

"Poročilo" z Grossmanna 2010

l_093f97e6eda9450e9def9609f9d4eef2Vineyard is my graveyard ... V naši video sekciji objavljamo avtorsko video-poročilo z letošnjega 6. Grossmannovega festivala filma in vina v prleški metropoli, Ljutomeru, ki je potekal med 26. in 31. julijem.

Prispevek so zrežirali, posneli in zmontirali "The Speglars", med katerimi je tudi občasni Ekranov sodelavec. "Pisno" javljanje z letošnjega Grossmanna pa lahko pričakujete izpod peresa Andreja Koritnika v septembrski številki Ekrana (v prodaji bo predvidoma od petka, 3. septembra), kot tudi poročila z vrste drugih festivalov letošnjega poletja.

Preberi več...

 

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

«ZačetekPrejšnja12NaslednjaKonec»
Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell