Krasna nova TV SLO

| 22. 2. 2019. | Novice, Uvodnik

Antiutopični uvodnik v februarsko številko revije Ekran (februar–marec 2020), napisan prihodnje leto ob istem času.

Januar 2020: Z decembrom prejšnjega leta je vodstvo RTV SLO tiho, brez večjega medijskega pompa in brez kakršnekoli javne polemike ukinila še zadnjo filmsko oddajo na programu javne televizije. To je že tretja filmska oddaja zapored, ki je izginila s sporeda nacionalke. Filmski kritiki, teoretiki in zgodovinarji ter režiserji in drugi filmski ustvarjalci so pri programskem svetu RTV že tretjič zapored tudi neuspešno protestirali proti mačehovskemu odnosu javne televizije do filmskih vsebin in odboru za kulturo RTV pošiljali pisma ogorčenja. Karpo Godina, režiser filma Umetni raj (1990), ki je zadnji ukinjeni filmski oddaji posodil ime, je iz protestnega gneva za nazaj zahteval izplačilo avtorskih pravic zaradi rabe naslova njegovega filma. RTV ga je grobo zavrnila, češ da je v slovenskem jeziku izraz »umetni raj« obče mesto.

Ukinitev že tretje filmske oddaje zapored je v filmski publicistiki dobila ime »popoln decembrski filmski mrk«, saj so se vse tri ukinitve vedno uveljavile decembra. Zadnja ukinitev filmske oddaje se je namreč zgodila le dve leti po tistem, ko je vodstvo RTV Slovenija konec leta 2017 presenetilo z odločitvijo, da ukinja pogovorni del redne filmske oddaje Kinoteka. Ta sicer kratkometražna oddaja je bila namenjena uvodu v petkove večerne cikluse filmov in je razmišljanju o filmu naklonila največ ekranskega časa. Voditeljica je v oddajo običajno povabila filmskega kritika ali teoretika, ki je imel v nekaj daljših odgovorih priložnost za umestitev avtorja, njegovega opusa ali preprosto filmov, ki so nekaj naslednjih petkov zapolnjevali nočni termin 1. programa.

Naslednjega decembra, leta 2018, je televizijska javnost na Facebook profilu voditeljice Kino Fokusa Mateje Valentinčič izvedela še, da se po štirih letih s sporeda poslavlja tudi ta filmska oddaja. Desetminutni Kino Fokus je bil edina redna tedenska kulturno izobraževalna filmska oddaja in poleg (zdaj že ukinjene) Kinoteke in (takrat še ne ukinjenega) Umetnega raja tudi edina oddaja na TV SLO, ki je omogočala, da so filmski kritiki in drugi filmski ustvarjalci na TV SLO sploh prišli do besede ter da so o kakem filmu, avtorju ali opusu lahko razmišljali dlje od minute in pol, kolikor jim je namenjeno v informativnih oddajah. Čeprav je bil Kino fokus informativna in ne tematska filmska oddaja, je bil zaradi ekranskega časa, ki ga je namenjal filmski kritiki, izjemno dragocen za dvigovanje filmskega diskurza v Sloveniji. Poleg tega je oddaja gostila tudi redno filmsko kolumno.

Decembra 2019 je naposled padla še zadnja oddaja, ki je bila posvečena filmski vsebini. Vodstvo RTV je februarja 2020, po dveh mesecih molka, končno odgovorilo tudi na proteste kritikov z ugotovitvijo, da filmska kritika in refleksija nista v javnem interesu, da splošna televizijska javnost čisto dobro shaja brez njiju in ju dejansko ne potrebuje. Predstavili so raziskave in ankete, ki potrjujejo njihove navedbe. Gledalci si želijo predvsem enostavnega vrednotenja filmov in ocen na lestvici od 1 do 5. Filmi lahko na trgu preživijo tudi brez kritike. »To morda drži, toda slabši filmi brez kritike preživijo lažje kot dobri,« so v pismu odgovorili kritiki. »Filmska kritika in teoretski razmislek dobrim in kvalitetnim filmom pomagata do vidnosti, z bogatenjem filmskega mišljenja dvigujeta splošno kakovost filmskega ustvarjanja, ne nazadnje pa skrbita tudi za osnovno filmsko razgledanost televizijskega občinstva.« A navedeni argumenti vodstva javne televizije niso prepričali in javna razprava se je s tem končala.

RTV SLO je za april 2020 napovedalo uvedbo nove televizijske oddaje, ki jo bodo sponzorirali v Sloveniji delujoči filmski distributerji in spletni prikazovalci filmskih vsebin. Vodil jo bo prikupen par – in ta bo ob koncu oddaje tistim, ki bodo pravilno uganili, kako se bo razpletel najnovejši zaplet visokoproračunskega filma, podelil brezplačne vstopnice za kino. Kritično pa se na javni televiziji o filmih ne bo več razmišljalo.