REZULTATI NATEČAJA ZA NAJBOLJŠO FILMSKO KRITIKO O IZBRANEM SLOVENSKEM FILMU

| 21. 12. 2020. | Domača scena, Novice

Društvo slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI je v sodelovanju z revijo za film in televizijo Ekran ter s podporo Slovenskega filmskega centra v sklopu novembrskega Slovenskega tedna filma razpisalo natečaj, ki je k pisanju filmske kritike povabil vse dijake in dijakinje slovenskih srednjih šol.

Dobrodošle so bile tako kritike o igranem, dokumentarnem, animiranem in kratkem filmu kot tudi teksti o slovenskih televizijskih serijah. Na natečaj je prispelo 16 tekstov, od tega kar polovica s strani dijakov in dijakinj Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru. Dva teksta sta prispela s Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana, na natečaju pa so sodelovali še dijaki in dijakinje s Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Srednje šole Domžale, Gimnazije Bežigrad, Umetniške gimnazije Velenje, II. Gimnazije Maribor in Šolskega centra Srečka Kosovela.

Kar 7 tekstov so prispevali dijaki in dijakinje 2. letnika, 6 tekstov so spisali predstavniki 3. letnika, 3 tekste pa smo prejeli s strani srednješolcev in srednješolk 4. letnika.

Natečaj je potekal anonimno, prejeta dela pa je ocenjevala žirija, sestavljena iz treh filmskih kritikov in publicistk, članov in članic društva FIPRESCI ter rednih sodelavcev in sodelavk revije Ekran: Petre Meterc, Veronike Zakonjšek in Igorja Harba.

Nagrade so razdelili med tri najboljše tekste, ki bodo objavljeni tudi v Ekranu januar/februar.

Zmagovalni teksti in utemeljitev žirije:

PRVA NAGRADA: Morana ali posledica nepoznavanja žanra

ZALA BERK

Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana (4. letnik)

Prvo mesto si zasluži kritika prve slovenske grozljivke Morana, ki uspešno pozicionira film znotraj celotne slovenske kinematografije, razdela njegove žanrske elemente in konkretno razloži, kje so napake v izvedbi. Besedilo ima izpiljeno konstrukcijo, ki premišljeno razvije ideje ter dovoli nekaj prostora tudi za pohvalo.

DRUGA NAGRADA: V vojni odvzeto otroštvo

AJŠA PODGORNIK

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana (4. letnik)

Drugo mesto gre kritiki Štigličeve Doline miru, ki film družbeno aktualizira skozi bežen zgodovinski pregled rasne reprezentacije v filmu. Gre za vsebinsko in slogovno dodelan tekst, v katerem je zaznati razumevanje filmskega jezika in izjemno pozornost za detajle.

TRETJA NAGRADA: Panika

LINA HORVAT

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (3. letnik)

Tretje mesto gre tekstu, ki nudi jasen razmislek o filmu Panika. Zapis združuje tako lastno razumevanje filma kot tudi analizo filma v žanrskem in družbenem kontekstu, slog pisanja pa je skrben in vsebini primerno razgiban.

 

Čestitke nagrajenkam. Vsem sodelujočim se za navdihujoče prispevke najlepše zahvaljujemo.

 

** Naslovna fotografija: To so gadi (Jože Bevc, 1977)/Arhiv Slovenske kinoteke