Podelitev priznanja revije za film in televizijo Ekran

| 3. 11. 2017. | Novice

Priznanje revije za film in televizijo Ekran letos za dolgoletno in plodovito pedagoško in ustvarjalno delo  na področju vizualnih medijev – fotografije, filma, videa, animiranega filma, stripa in likovne umetnosti – s katerim je pomembno prispeval k razvoju filmske kulture na Slovenskem prejme Tone Rački.

Podelitev priznanja, ki ga podeljuje svet revije Ekran, bo v torek, 7. novembra, ob 20. uri v dvorani Slovenske kinoteke, podelitvi bo sledila projekcija filma po izboru Toneta Račkija, letošnjega dobitnika priznanja za življenjsko delo. Ogledali si bomo film Ivan Grozni – 2. del (Sergej M. Eisenstein, SZ, 1958), nadaljevanje sage o Ivanu Groznem, ki se bori za prevlado nad Bojarji. Stalin je film zaradi kontroverznega prikaza Ivanove tajne policije prepovedal; predvajan je bil šele leta 1958.

Večer pripravljamo v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

Vstop je prost.

* * *

Tone Rački, akademski slikar, se je že v času študija na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani intenzivno ukvarjal z eksperimentalnim filmom, v katerem je združeval animirane, igrane in dokumentarne posnetke. Njegovi kratki filmi Kdaj je skuhano jajce (1968), Rasti mi, rasti (1970), Vsi so prihajali (1971) in Ljubezen na prvi pogled (1973), so bili nagrajeni na festivalih amaterskega filma v Ljubljani, Pulju, Sarajevu in Novem Sadu.

V 70. letih se je posvetil filmski vzgoji v Pionirskem domu, kjer je predvsem razvijal metode mentorskega dela pri filmski ustvarjalnosti otrok in mladine. Posvečal se je tudi izobraževanju mentorjev filmske vzgoje v osnovnih in srednjih šolah. Kot predavatelj na Dopisni filmski in TV šoli pri DDU Univerzum je napisal priročnik za mentorje filmskih krožkov Filmska ustvarjalnost mladih. Pri  založbi DDU Univerzum je izšla tudi Račkijeva didaktična igrača Tisoč zgodb, namenjena najmlajšim za spoznavanje izraznih sredstev filma in stripa.

V letih 1979 – 1985  je Tone Rački na Šoli za oblikovanje in fotografijo ter na ALU za skupine študentov vodil krožek za animirani film. Iz teh skupin so izšli avtorji in ekipe filmskih projektov, kot so prvi slovenski celovečerni animirani film Socializacija bika ali uspešne TV animirane serije Bizgeci. Udeleženci teh krožkov še danes prestavljajo jedro slovenske filmske animacije.

Kot sodelavec ZKOS (danes JSKD) je vodil filmske seminarje in delavnice, iz katerih je prav tako izšla vrsta filmskih amaterjev pa tudi  nekaj filmskih kritikov.

Tone Rački je organiziral in vodil tudi vrsto seminarjev za likovne pedagoge o obravnavanju stripa pri likovnem pouku. V okviru teh seminarjev so se izoblikovale vaje in metode, ki jih ponekod uporabljajo še danes. Za obravnavo stripa pri pouku je izdelal dva didaktična diafilma, Zgodovina stripa in Izrazna sredstva stripa.

Tone Rački je tudi avtor več del s področja likovne pedagogike, ves čas pa je objavljal poljudne in strokovne članke o sodobni kulturi in avdiovizualnih medijih: v reviji Ekran zlasti članke filmski vzgoji, za tematsko številko revije Kino (11/12, 2008), ki je izšla ob razstavi Vse to je film v Moderni galeriji, pa je prispeval osrednjo študijo Eksperimentalni film in dominantna kinematografija.