O Ekranu

EKRAN, revija za film in televizijo, je bila ustanovljena leta 1962. Poleg kritiškega vrednotenja filmov je njen osnovni namen odpirati polje za teoretsko diskusijo tako o filmu kot o sorodnih medijih. Že v svojih prvih letih je Ekran po zaslugi ustanoviteljev (V. Musek, T. Tršar, B. Šomen) znal prisluhniti modernemu evropskemu filmu, sprva s prevodi iz tujih jezikov, postopoma pa tudi z izvirnimi prispevki. Slovenski filmski kritiki in esejisti, zbrani okrog Ekrana, so bistveno prispevali k promociji in ovrednotenju črnega vala v šestdesetih letih (Hladnik, Petrovič, Pavlović, Klopčič, Makavejev).

Revija se je nato postopoma odpirala za različne kritiške in teoretske tendence, v osemdesetih pa je izrazito prevladovala sodobna francoska filmska teorija (Comolli, Bonitzer, Chion, Deleuze). Lahko bi celo rekli, da je na tej osnovi in s krepko pomočjo lakanovskih konceptov nastala »Ljubljanska filmska šola« (Vrdlovec, Žižek, Pelko), Ekran pa je pod vodstvom urednika Silvana Furlana doživel - in povzročil! - pravi teoretski boom. Leta 1985 je revija ustanovila tudi svojo knjižno zbirko Imago.


V devetdesetih je revijo prevzel Stojan Pelko, nasledil ga je Simon Popek, ki je na Ekranu urednikoval osem let. Ekran je še naprej pisal o avtorskem filmu, nekaj več posluha pa se je v njem našlo tudi za žanr ter nova, prebijajoča se imena svetovne (in domače) filmske scene, s posebnim poudarkom na režiserjih in filmih, ki plavajo proti toku in pišejo sodobno zgodovino filma.


Marca 2005 je Ekran dobil novo urednico, Niko Bohinc. Vsebinsko in oblikovno preoblikovan je ostal zvest Ekranovi tradiciji angažiranega, resnega, odgovornega pisanja o filmu. Uvedene so bile nekatere nove redne rubrike kot npr. Scenoslednik - pohod po bližnji in daljni filmski sceni; Povečava - Ekranov izbor aktualnih filmskih naslovov iz domače distribucije in Fokus na izbrano temo; Slovenski film - novi slovenski filmi, intervjuji; Kino svet - poročila iz filmskih festivalov, Zrcalo - insajderska analiza nacionalnih kinematografij, intervjuji; Kontra-plan - eseji, teorija, Reality-check, recenzije novih filmskih knjig, Poslušalnica; Digitalije - digitalna filmska revolucija.


Z majem 2009 je uredništvo prevzel Gorazd Trušnovec, prva (dvojna) številka je izšla poleti 2009, s septembrom 2009 pa je Ekran zopet postal mesečnik. Revija se od leta 2009 nekoliko bolj posveča filmski praksi kot filmski teoriji, na novo je vzpostavila stik z bralci (razširila se je njena dostopnost v kolportaži in knjigarnah), postala je komunikativnejša, bolj ažurna in aktualna, v njej je več intervjujev in predstavitev avtorjev, predvsem pa izhaja redno. Kljub temu pa ostaja Ekran zavezan resnemu pisanju o filmu oziroma cinefilskemu pristopu. Filmska publicistika je postala bolj dinamična in žanrsko raznolika, Ekran pa bo tudi v prihodnje spremljal to, kar se dogaja v tujini, a bo imel v mislih predvsem to, kaj se dogaja in kaj je mogoče videti doma. Spremljal bo tudi filmski posel, ne le filmsko umetnost, tudi filmsko tehnologijo, ne le filmskega "duha". Ekran bo pokrival film z vseh plati, brez predsodkov in omejitev, iskal pa bo stik tudi z drugimi kulturnimi področji. Skratka, Ekran je po prenovi znova postal osrednja slovenska revija za film ter filmsko ustvarjalnost in misel.

 
Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell