Prejemnik Priznanja revije Ekran 2013 je Vili Vuk

Vili Vuk-2-xsml

Priznanje revije Ekran je bilo ustanovljeno leta 2012 ob 50-letnici izhajanja revije za film in televizijo Ekran. S priznanjem naj bi se vsaj simbolno poklonili zaslugam domačih filmskih publicistov in kritikov, ki se trudijo s svojim delom aktivno prispevati k dvigu ravni filmske kulture v Sloveniji. Člani Sveta revije Ekran so se odločili priznanje za leto 2013 podeliti uglednemu slovenskemu filmskemu publicistu in dolgoletnemu novinarju časopisa Večer Viliju Vuku. Vabljeni na slovesno podelitev, ki bo v ponedeljek, 11. 11. ob 11h v novem kulturnem centru Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti KULT3000 na Metelkovi 2/b!

 

Priznanje revije Ekran se prejemniku izroča vsako leto 11. novembra, ker je bil na ta dan leta 1896 prvič na ozemlju Slovenije in v slovenskem jeziku v časniku Slovenski narod objavljen zapis o filmskih predstavah in oglas za obisk teh predstav. Dobitnica Ekranovega priznanja v letu 2012 je bila gospa Rapa Šuklje.

 

 

Utemeljitev za podelitev priznanja revije Ekran za leto 2013
 

Letošnje priznanje revije Ekran prejme filmski publicist g. Vili Vuk iz Maribora, dolgoletni novinar Večera, poročevalec s številnih festivalov, filmski kritik in v več mandatih član Programskega sveta Viba filma. Vili Vuk je kot mlad novinar kulturne redakcije Večera nadaljeval delo svojega predhodnika Srečka Goloba, a ga je hkrati uspešno nadgradil in pisanje o filmu z vsemi novicami, reportažami in poljudnimi kritikami, kar je bilo značilno za njegove predhodnike, dvignil na višjo raven filmske publicistike. Desetletja resnega dela so pripeljala do opaznega rezultata. Maribor je postal organizator številnih filmskih dogodkov, festivala dokumentarnega filma, gostovanj Slovenske kinoteke, iz tega mesta so prišli in še prihajajo uspešni cineasti, ki se dokazujejo na raznih področjih tako v filmski ustvarjalnosti kot tudi v filmski publicistiki.


Omeniti velja še eno manj izpostavljeno področje. Vili Vuk sodi med začetnike filmske zbirke mariborske Univerzitetne knjižnice. Pred desetletji, še sredi 70. let prejšnjega stoletja, je kot član Programskega sveta Viba filma predlagal, da bi scenarije, snemalne knjige in druga rokopisna dela in tiskana gradiva, ki jih dobijo v branje člani Programskega sveta, oddal Študijski, pozneje Univerzitetni knjižnici, ki jo je požrtvovalno vodil dr. Bruno Hartman. Iz te ljubiteljske poteze je nastala zbirka danes raritetnih scenarističnih rokopisov. Marsikatero teh del je bilo po končanih postopkih, uspešnih ali neuspešnih, odloženo v kot ali je pogosto končalo med odpadnim papirjem. Danes niti vsi avtorji ne razpolagajo več s svojimi izvodi filmskih zgodb in scenarijev, prav Vili Vuk pa je v času svojega programskega mandata poskrbel, da ta dela najdejo svoje mesto na policah ugledne mariborske knjižne ustanove.

 

Vili Vuk je bil v času delovanja Tedna domačega filma večkrat član strokovnih žirij (npr. FIPRESCI), novinarske vrste pa je zastopal tudi na filmskih festivalih v Pulju in v žiriji Festivala jugoslovanskega dokumentarnega filma v Beogradu. Sodeloval je v odboru za kinematografijo Kulturne skupnosti Slovenije in v programskem svetu pri uredništvu oddaj o kulturi RTVS. Pisal je za Tribuno, Naše razglede, Dialoge, Ekran, urejal je revijo Dialogi, bil je član žirije za Badjurove nagrade itn.

 

Ekranovo priznanje Viliju Vuku pomeni obenem priznanje filmski publicistiki in cineastičnim aktivnostim ne le Maribora in njegove okolice, temveč tudi širše Štajerske in Slovenije nasploh.

 

 

rsz vili vuk-4-fotoigornapast-vecer

Vili Vuk, foto: Igor Napast, Večer

 


Priznanje je bilo Viliju Vuku podeljeno v ponedeljek, 11. novembra 2013 ob 11 uri.
To je na obletnico dne, ko je časopis Slovenski narod leta 1896 objavil prvo tiskano vest o prikazovanju "živečih fotografij v življenjski velikosti".
Krajša slovesnost s pogostitvijo bo potekala v prostorih novega kulturnega centra Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti KULT3000 na Metelkovi 2/b.

 

 

Prispevek RTV Slovenija o podelitvi Ekranovega priznanja 2013:

http://ava.rtvslo.si/predvajaj/odmevi/ava2.174246865/#ava2.174246874;;

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell