Izšla je knjiga Cavazza: biografski roman

rsz_phpcsvrmuam

Konec novembra je izšla dolgo pričakovana knjiga Cavazza: biografski roman, o - kot pove že naslov - življenjski zgodbi enega največjih filmskih in gledaliških igralcev našega prostora, Borisa Cavazze, mojstrsko spisana izpod peresa Vesne Milek. Zaradi pretresljive iskrenosti izpovedi, ki preveva knjigo od začetka do konca, že žanje naravnost navdušene odmeve. Zgodba, ki intimno odstira osebo za javno podobo, je stkana iz drobcev spomina, je kolaž trenutkov, otroških krivic, sramu, premagovanja ovir ... "Mogoče bi namesto z ljubeznijo moral začeti z boksom. S prvim udarcem. Z bolečino. Aperkat, levi kroše, desni kroše. Srepeč pogled tistega mladega Sicilijanca, ki me je udarjal v ringu, da mi je zavrelo v možganih."

 

 

"Čudežno iskrena, lepa in pretresljiva knjiga. Boris Cavazza se je kalil v trdih preizkušnjah surovega in viharnega življenja, zvrhano polnega hudih notranjih bojev in velikega trpljenja. Ta pričevanja so zrcalo njegove titanske moči, občutljivosti in plemenitosti. Kakšen človek! Hvala Vesni Milek!" je o knjigi zapisal dramatik in režiser Dušan Jovanović.

 

 

cavazza_naslovka

 

 

KINO (kratek odlomek)

 

What're you rebelling against, Johnny?
Whaddya got?

Divjak (The Wild One, 1954)

 

Kadar nisem bil v šoli, me je odneslo v kino. V isti kino, kamor sem hodil še kot otrok, kadar mi je oče stisnil kaj drobiža. Mali kino na Piazzale Susa. Usedel sem se v temo kinodvorane in čakal, da me posrka svet na velikem platnu. Vonj tistega kina, starih stolov, vonj po filmski čarovniji.

 

Moji prvi, Riti Hayworth, se je pridružila Marilyn Monroe. Tretja bila Joan Collins. Imam jo na zmečkani fotografiji. Leži na trebuhu, v pin-up pozi, oblečena v bikinke z leopardjim vzorcem in striže z dvignjenimi nogami v visokih petah.

 

V večerno šolo sem hodil vedno po isti poti, skozi podhod. Tam so viseli plakati in fotografije skupine dramskih amaterjev. Ustavil sem se in gledal. Igralci, čudna nedosegljiva bitja. Čudil sem se, da obstajajo tudi igralci, ki jih ne poznamo, ki jih ne gledamo na velikem platnu.


Do takrat je bila beseda igralec rezervirana za moje filmske boginje in seveda za Marlona Branda, Jamesa Deana ... Mislim, da sem gledal vse filme, ki jih je posnel Marlon Brando.

 

Trudil sem se tako obnašati. Nisem imel usnjenega jopiča, nisem imel kape, zato sem si nadel njegov nonšalanten izraz, po ulici sem vadil njegovo hojo, njegov naglas.


Znal sem replike na pamet. V italijanščini, nato še v angleščini.


You think you're too good for me. Nobody's too good for me!


Nihče ni predober zame, to sem si najbolj zapomnil. To sem si hotel zapomniti, da bi lažje zdržal v svetu, v katerega sem bil vržen, s svojo polomljeno italijanščino, ne Italijan ne Slovenec, nekaj vmes, tujec, ki ne spada nikamor.


Zato sem hodil v kino strastno, po pozabo, po pustolovščino, gledal sem Upor na ladji Bounty (Mutiny on the Bounty, 1935), staro verzijo, morda trikrat, gledal sem celo serijo pustolovskih filmov na morju. Moji najboljši učitelji so bili pustolovci na platnu malega zaprašenega kina na Piazzale Susa.

 

 

(avtor fotografij: Sebastijan Cavazza)

 

Več v dvojni številki Ekrana, december 2011/januar 2012, ki bo iz tiska 6. decembra 2011.

 

Vir in povezava:

http://www.studentskazalozba.si/

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell