Darilo bralcem Ekrana: ogled predstave 20th Century Fog - Megla stoletja

megla69031202

Novoletno darilo bralcem, naročnikom, soustvarjalcem in drugim prijateljem revije Ekran: skupaj s kulturnim centrom Španski borci vam PODARJAMO OGLED PREDSTAVE Matjaža Zupančiča: 20th Century Fog - Megla stoletja.

Predstava bo na sporedu v petek, 16. in v soboto, 17. januarja 2015 ob 20. uri, za vsak termin pa je na voljo 20 brezplačnih vstopnic! Piši nam na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. za rezervacijo, karte so na razpolago dokler ne poidejo.

 

20centuryFog oblikovanje nejaaka

 

 

20th Century Fog - Megla stoletja

 

16. in 17. januar 2015 ob 20:00, Velika dvorana kulturnega centra Španski borci

 

Že iz časa modernizma velja, da gledališki dogodek lahko vznikne iz česar koli – tudi iz telefonskega imenika. Dvajseto stoletje je neke vrste telefonski imenik, samo da večina številk že zvoni v prazno. Skoraj nihče se ne javi več. Stvari se počasi meglijo. A prostori, kjer v prazno zvoni naša radovednost, niso mrtvi arhivi. Nasprotno. So žive slike spominov na prihodnost, ki konstituirajo sodobnega človeka.

 

Dvajseto stoletje je čas erupcije novih umetniških praks, iskanja novih tehnologij; hkrati gre za najbolj krvavo obdobje v zgodovini človeštva. Gledališka plesna predstava 20th Century Fog – Megla stoletja raziskuje ta paradoks in uprizarja nekatere poudarke, ki jih najde v razmerju med komercialnim in angažiranim, stvarnim in abstraktnim, plesom in filmom – med kulturo in barbarstvom.
(Matjaž Zupančič)

____________________________

"V perfektni izvedbi plesalcev se v kronološkem sosledju poigrava s podobami monumentalnega, se nato spusti na izhodišče, znameniti prizor iz filma Križarka Potemkin, odeške stopnice, s sklepno podobo ženske z razbitimi naočniki, od koder se dramaturško grajenje nadaljuje s podobami robotiziranega in razosebljenega človeka, kar prekinja igra s klišeji popularne kulture. Vsak pomen, ki se v predstavi vzpostavi v trenutku, ko ga gledalec prepozna avtor zvrne, pogled nanj zamegli."
(Petra Tanko, Radio Slovenija 1)
____________________________

 

ws-Matja Zupani 2014 Andrej-Lamut-47

Matjaž Zupančič, foto: Andrej Lamut

 

Dramatik, režiser in pisatelj Matjaž Zupančič je po diplomi na AGRFT je ob podpori British Council-a v okviru British Theatre Association nadaljeval študij režije v Londonu. Po vrnitvi v Slovenijo je v osemdesetih letih vodil Eksperimentalno gledališče Glej. Od leta 1981 deluje kot gledališki ustvarjalec doma in v tujini. Njegov umetniški opus obsega več kot šestdeset enot. Njegov temelj so gledališke režije, ki jih je večkrat povezal s pisanjem izvirne dramatike. Z režijami tujih in lastnih besedil mu je uspel prodor na prestižne evropske gledališke festivale in odre (Jugoslavija s svetom, Bonnski bienale, Avignon, Institute of Contemporary Arts, Ex Ponto, Sterijno pozorje itd.) Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, tako v domači kot mednarodni konkurenci; med drugim je petkratni dobitnik Grumove nagrade. Od začetka devetdesetih je profesor gledališke režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

 

Mednarodna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil eminenten slovenski koreograf Iztok Kovač, je v tem trenutku edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Sestava izjemnih plesalcev iz Velike Britanije, Madžarske, Švedske in Slovenije dela pod Kovačevim umetniškim vodstvom z mednarodno priznanimi koreografi in režiserji izrazito raznorodnih estetskih provenienc ter se razvija v prvovrsten plesni ansambel. Od leta 2009 ima EnKnapGroup svoj domicil v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah.

 

Plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Sinja Ožbolt je študirala dramsko igro na AGRFT, nato (1981 – 83) sodobni ples in koreografijo na londonski šoli za sodobni ples (London Contemporary Dance School). Je ena od ustanovnih članov Plesnega Teatra Ljubljana (PTL). Kot plesalka je največ ustvarjala v plesnogledaliških predstavah Ksenije Hribar. Plesala in koreografirala je v sodobnih plesnih skupinah in gledališčih: PTL, Studio za svobodni ples, EG Glej, SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Slovensko mladinsko gledališče, Koreodrama Ljubljana, EPI center. Poučuje na SVŠGL, umetniški gimnaziji, smer sodobni ples. Z dramaturgom in plesnogledališkim esejistom Rokom Vevarjem je umetniški vodja in avtorica UKREP-a, festivala plesnih perspektiv.

 

Mednarodno plesno skupino En-Knap je leta 1993 pod okriljem festivala Klapstuk, v belgijskem Leuvenu, ustanovil Iztok Kovač, in jo leto kasneje v Ljubljani legitimiziral kot produkcijski zavod EN-KNAP. Mednarodno uveljavljeni produkcijski zavod je v evropskem prostoru uveljavil lastno estetiko in pritegnil mednarodno mrežo koproducentov. Program zavoda EN-KNAP vse od njegove ustanovitve finančno podpirata tudi Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo. Od leta 2009 zavod upravlja Center kulture Španski borci.

 

ws-Megla-stoletja andrej-lamut 2014 04

 

Koncept in režija: Matjaž Zupančič
Koreografija: Sinja Ožbolt
Ustvarjalci in izvajalci: EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec, Tamás Tuza
Scenografija: Vadim Fiškin, Miran Mohar
Oblikovanje videa: Luka Umek
Oblikovanje svetlobe in tehnično vodstvo: Jaka Šimenc
Oblikovanje zvoka in avtorska glasba: Vanja Novak
Glasba: Nick Cave & PJ Harvey; Miladojka Youneed
Kostumografija: Valter Kobal
Asistenca kostumografije: Katarina Škaper
Izdelava kostumov: Odera d.n.o.
Vodja vaj EnKnapGroup: Tanja Skok
Tehnična podpora - video in zvok: Omar Ismail
Tehnična podpora - luč: Leon Curk
Izvršna produckcija: Marjeta Lavrič
Pomoč pri produkciji: Karmen Keržar

 

Fotografije: Andrej Lamut
Produkcija: Zavod EN-KNAP
V sodelovanju s Slovensko Kinoteko

 

en-knap-group

 

en-knap

 

 

V sodelovanju:

 

Kinoteka-logo1 CB1

 

Medijska podpora:

 

Ekran Logo mm

 

 

Ponovitvi:
16. januar 2015 ob 20:00, Velika dvorana
17. januar 2015 ob 20:00, Velika dvorana

 

 

ws-Megla-stoletja 2014 Andrej-Lamut-20

 

 

p.s. Kot bonus k plesni predstavi si boste lahko po njej ogledali tudi film Vašhava (2014, Sašo Podgoršek), ki je v letu 2014 prejel vesno za montažo, o filmu pa lahko preberete esej v aktualni številki revije Ekran.

 

ws-Vashava frejmi04

Vašhava

 

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell