Zdenko Vrdlovec prejemnik nagrade mesta Ljubljana

ZVrdlovec-sml-BK

Filmski kritik, teoretik, esejist in publicist Zdenko Vrdlovec že več kot štiri desetletja suvereno prehaja med različnimi polji umetnosti in humanistike, od filozofije in sociologije do književnosti in filma, in prav ta njegova izobrazbena širina je tista distinktivna kakovost, ki ga vzpostavlja tudi za prvaka na področju domače filmske publicistike, saj je bila vse njegovo življenje temelj za pronicljivo in tehtno presojanje, ki zahteva poznavanje historičnih dejstev, umetnostne zgodovine, politično-kulturnih kontekstov posameznih obdobij ter temeljno naravo filmskega jezika in avtorskih opusov.

 

V vseh delih, pod katera je podpisan Zdenko Vrdlovec, se kažejo izjemna artikulacija misli, izboren slog in umerjena presoja, kar vse temelji na garaškem in dolgotrajnem študijsko-raziskovalnem delu. S svojim delom pri ljubljanskem Dnevniku je postal pravzaprav paradigma filmskega kritika tudi za generacije, ki šele prihajajo, in vrhunska slovenska avtoriteta na področju filmske kritike in publicistike, kar je kronal z monumentalno Zgodovino filma na Slovenskem 1896–2011.

 

Zdenko Vrdlovec je bil tisti ključni sodelavec revije Ekran, zaslužen, da se je konec 70. let začela postopoma odpirati za različne kritiške in teoretske tendence, kar je desetletje pozneje skozi sodobno francosko filmsko teorijo in s pomočjo lakanovskih konceptov botrovalo razcvetu »Ljubljanske filmske šole«, iz katere izhajajo tudi današnje mednarodne zvezde analitične filozofije, v tem času pa se filmska publicistika v istem krogu okrepi tudi na knjižnem področju.

 

Zdenku Vrdlovcu iskreno čestitamo za obseg in kakovost intenzivnega dela, opravljenega na filmskem polju v več kot štirih desetletjih, ter njegov doprinos k avdiovizualni kulturi, za kar je zasluženo prejel nagrado mesta Ljubljana za leto 2014. Nagrada bo uradno podeljena 9. maja, na mestni praznik Ljubljane.

 

140423 noc knjige umco 007

 

V novi številki revije Ekran maj-junij 2014, ki je tik pred izidom, boste lahko prebrali tudi poglobljen pogovor z Zdenkom Vrdlovcem in Marcelom Štefančičem, jr. z naslovom "O čem govorimo, ko govorimo o slovenskem filmu?" na temo zgodovine slovenskega filma in njunih nedavno pri založbi UMco izdanih vrhunskih filmografskih študij.

 

Več o utemeljitvi nagrade Zdenku Vrdlovcu pa lahko preberete v Ekranovi razglednici.

 

G.T., foto: Borut Krajnc (zgoraj) in Domen Pal (spodaj)

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell