Pavla nad prepadom znova na sporedu SMG

Pavla nad prepadom 2

V začetku decembra 2013 je bila krstno uprizorjena drama Pavla nad prepadom, ki jo je za Slovensko mladinsko gledališče napisal Andrej E. Skubic. Temelji na biografiji Pavle Jesih, pionirske slovenske alpinistke, ki je na različnih področjih življenja utirala nove poti - med drugim tudi na področju slovenske kinematografije. Drama o Pavli Jesih (1901–1976), ki je bila rojena v premožni družini in ji je bila v zibelko položena poslovnost, v srce pa radovednost, bo znova na sporedu SMG konec marca in začetku aprila 2014.

 

Gore so bile za Pavlo Jesih tisti svet, kjer je lahko začutila neodvisnost, obrat od družinske ekonomije. Vseskozi je živela in delovala samorastniško, kot neupogljiv viharnik.

 

Ali z besedami avtorja drame Andreja E. Skubica (iz gledališkega lista): "Pavla Jesih je bila pred in med drugo svetovno vojno lastnica največje verige kinematografov v Jugoslaviji: začela je s kinom Metropol v Celju (1936), sledil je celjski Union (konec 1937; ne gre ga zamenjevati z ljubljanskim Unionom, katerega najemnik je bil drugi lik iz drame, Milan Kham), ptujski Royal (danes kino Ptuj) in končno ljubljanskega »elitnega kina« Matica (v stavbi današnje Filharmonije; od leta 1940), pa še sezonskega kina v Dobrni. Kariero je samostojno (po finančnem vložku staršev, v katerih cvetočem trgovskem in mesarskem podjetju je delala dotlej) zastavila kmalu po usodnem padcu v severni steni Velike Mojstrovke, ki je z zdrobljenim kolenom končal njeno alpinistično zvezdništvo, začeto leta 1926 s prvenstveno smerjo v Severni triglavski steni. Po 1934 se vse do znamenitega vzpona čez Osrednji steber severne triglavske stene junija 1945, ki je hrbtenica pričujoče drame, ni počutila sposobno lotevanja vrhunskih prvenstvenih smeri."

 

 

Pavla nad prepadom 1

 

 

Čeprav je politkomisar slovenskega filma France Brenk Pavlo v okviru Državnega filmskega podjetja (PFD) najprej angažiral (10. maja 1945 jo je poslal v Trst, da tam organizira slovensko kinematografijo), jo je že dva tedna kasneje s funkcije odslovil. Pavla – ki je hkrati opazila, da so njeni kinematografi pri distribuciji sistematično sabotirani – je sprva sumila, da gre za intrige njenih predvojnih tekmecev; a bilo je hujše. Vsi državni ukrepi proti Pavli Jesih so bili, kot kaže sodni spis, s srhljivimi lažnimi ovadbami nedvoumno sproženi s strani Franceta Brenka, ki ni našel drugega načina, kako se znebiti kljubovalnih lastnikov dveh najpomembnejših kinov.

 

Že z zavestjo, da se nekaj pripravlja, se je Pavla Jesih komaj mesec in pol po koncu vojne, 26. 6., z velikim zaupnikom Jožo Čopom vendarle odpravila na svojo življenjsko plezarijo v severno steno Triglava, ki tvori tudi hrbtenico predstave v SMG. Ko sta se odpravljala proti steni, sta pričakovala le rekreacijsko plezanje po letih prisilnega životarjenja v Ljubljani, a za Pavlo je prav ta vzpon tisti, s katerim se je vpisala med slovenske alpinistične mite.

 

Več kot deset let zaradi zdrobljenega kolena ni plezala prvenstvenih smeri, in čeprav je zaradi slabe kondicije po dveh nočeh v steni v obupnem vremenu sprva omagala, je nazadnje, kot pravi legenda, »izplezala sama«. Zdi se, kot da ji je ravno občutek ponovne ogroženosti dal tisto kljubovalno moč, da izzove življenje samo.

 

 

Pavla nad prepadom 4

 

 

Pavla Jesih, vrhunska alpinistka in filmska poznavalka, svobodomiselna in svobodna soustvarjalka industrije sanj, lastnica najbolj elitnega umetniškega kina v Ljubljani, v katerem je pred razgrajajočo dvorano, polno Erlichovih »stražarjev v viharju«, branila predvajanje sovjetskega filma, neustrašna podpornica preganjanih in obubožanih, je nazadnje končala življenje bolna in sama. Verjela je v človeka, ne v ljudstvo.

 

 

Več o Pavli Jesih, Milanu Khamu in stalinističnih ovaduških konstruktih Franceta Brenka lahko preberete tudi v članku Nacionalizacije slovenskega filma, objavljenem na naši spletni strani.

 

 

Pavla nad prepadom 3

 

Avtor uporabljenih fotografij iz predstave SMG je Peter Uhan. V članku so uporabljeni nekateri odlomki tekstov Andreja E. Skubica.

 

 

Daljši esej, ki temelji na arhivskih dokumentih in pričevanjih o Pavli Jesih in njenih preganjalcih, je za revijo Ekran (januar-februar 2014) prispeval avtor drame, Andrej E. Skubic. Branje seveda toplo priporočamo! 

 

 

rsz pavla jesih foto arhiv druzine jesih

Pavla Jesih; fotografija iz njene družinske zapuščine

 

 

Drama Pavla nad prepadom je znova na sporedu Slovenskega mladinskega gledališča 31. marca ob 19:30 in 2. aprila ob 19:00. Ne zamudite težko pričakovanih ponovitev - vstopnice se hitro prodajajo, zato pohitite, če si želite zagotoviti dobra mesta!

 

Lahko pa odgovorite na naše vprašanje in si zagotovite eno od štirih razpoložljivih vstopnic za predstavo 30. 1. 2014. Vprašanje se glasi: kateri slovenski cineast je preživljal svoja gimnazijska leta v kinu Pavle Jesih in od nje dobil v dar odslužen Matičin kinoprojektor? Odgovor pošljite na elektronsko pošto Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. - z vstopnico za predstavo Pavla nad prepadom bomo nagradili prve štiri pravilne odgovore.

 

(Dopolnitev 22. 1.: Vstopnice so že podeljene, vsem nagrajenkam čestitamo; pravilen odgovor pa lahko najdete v omenjeni številki Ekrana.)

 

G.T.; vir in povezava:

http://www.mladinsko.com/

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell