90-letnica Štefke Drolc

rsz stefka-drolc b

Letošnji prvi ponedeljkov Večer Slovenskega filmskega arhiva (SFA) v Slovenski kinoteki, 6. januarja 2014 je bil posvečen praznovanju 90-letnice slovenske gledališke in filmske igralke Štefke Drolc. Predvajana sta bila dva filma Vojka Duletiča, s katerim je najraje snemala, Na klancu (1971) in Deseti brat (1982), v katerih je Štefka Drolc igrala vidni vlogi. V prvem je v glavni vlogi Francke (na sliki levo) s svojim tekom za vozom sreče, ki ga nikoli ne dohiti, ponazorila brezčasno človeško hrepenenje.

 

Društvo filmskih režiserjev Slovenije ji je za njen prispevek k filmski igri ob tej priložnosti podelilo nagrado Bert. V obrazložitvi so režiserji zapisali, da se je Štefka Drolc v vlogi matere za vedno vpisala v slovensko kolektivno filmsko zavest.

 

Stefka Drolc 90 let 023  Large

Štefka Drolc, foto: Roman Marinko, SFA

 

 

Čestitkam ob jubileju naše dolgoletne naročnice Štefke Drolc se pridružuje tudi uredništvo Ekrana!

 

 

Vir in povezava:

http://www.arhiv.gov.si/

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell