7. Bovec Outdoor Film Festival

7-boff-2014

Ponovno se bliža konec leta in organizatorji zopet vabijo v Bovec, tokrat na sedmi BOFF, ki bo potekal med 28. in 30. decembrom 2013. Bovec outdoor film festival, festival filmov o športu, avanturi in ekologiji, bo letos postregel z odličnim programom. Organizatorji se niso predali preveliki žalosti za smučiščem Kanin, ampak so šli v drugo smer. Seveda je škoda velika, a varnost je na prvem mestu. Da se stvari spremenijo na bolje, pa bo treba v Bovcu marsikaj spremeniti in v smeri pozitivnega poslanstva delujejo tudi organizatorji BOFF.

 

VIŠJE, TEŽJE, GLOBJE so prijatelji, ki bodo letos sedeli v dvoranah Stergulčeve hiše v Bovcu. Med 57 prijavljenimi filmi so za vas pripravili program z 28 filmi različnih tematik in zgodb. V tekmovalni program so se uvrstili: 4 filmi iz kategorije Narava in ekologija, 7 filmov iz kategorije Šport in akcija – kratki filmi, ter 16 filmov iz kategorije Šport in akcija – dolgi filmi.

 

"Trdim da se izbor filmov lahko meri z največjimi in najodmevnejšimi podobnimi festivali po svetu. Nabor je rezultat ogledov in nabora filmov preko poletja, ki se sedaj lahko ponosno predstavijo občinstvu v Bovcu. Letos smo programu dodali tudi nastope glasbenih in umetniških izvajalcev," izbor filmov in programa komentira direktor festivala Jan Maček.

 

Zmagovalce sedmega BOFF-a bo izbrala strokovna žirija, kot vsako leto pa tudi obiskovalci z glasovanjem za najboljši film po izboru publike. Več o žiriji na tej povezavi.

 

Boff2013 down the line-631x417

Down the Line

 

"Glede na prejšnje edicije festivala imamo letos na programu več filmov plezalne in alpinistične tematike. Zakaj temu tako? Dejstvo je, da je bil delež teh filmov med prijavljenimi največji. In tako je bila izbira logična, moram pa poudariti, da so ti filmi vrhunski in v samem vrhu letošnje svetovne produkcije. Last Great Climb, Spice Girl, High Tension, The Waiting game, Sensei, Na pogled, Rockin Cuba so filmi, ki letos zmagujejo po večjih festivalih avanturističnega in gorniškega filma po vsem svetu. Nas so prepričali, upamo da bodo tudi vas. Na sporedu imamo tudi nekaj smučarskih filmov, sicer manj kot prejšnja leta, a vseeno ne moremo mimo Valhalle, ki je nekaj čarobnega in nostalgičnega. Kolesarji bodo letos prišli na svoj račun z filmom Not Bad, filmom ki upravičuje sloves produkcije Anthill films iz Kanade. Kot presenečenje in eksotiko pa smo na seznam dodali tudi dva filma iz sveta soteskanja, ki vsak zase govorita svojo zgodbo tega zanimivega športa. Film Down the line vas bo popeljal v skrite kanjone Kanade, kjer se odkrivajo še neraziskani kotički sotesk Squamisha, The Beginning pa je čisto nasprotje: AKCIJA in EKSTREM v pravi besedi. Da pa mokrih športov letos ne zastopajo samo soteskarski, je poskrbel Andrej Bijuklič, sicer tudi ambasador BOFF-a, s kratkim filmom, kateri govori o kajak izletu s prijatelji na reke Čila in Argentine. Mokra slovenska premiera pa bo težko pričakovani prvi evropski surfdokumentarec Old & Young & Sea, ki lepote tega športa preko zanimivih posameznikov predstavi tako v športni kot ekološki luči, močan faktor pa je tudi način življenja junakov tega avstrijskega celovečerca. Ekologija pa ima močan prizvok v filmu Stand, ki ni samo film o stoječih na deski, ampak kritizira prekomerno možnost razlitja nafte na obalah Kanade in Aljaske. Posledice našega ravnanja se odražajo v načinu življenja, ki ga opisuje film Amazonija – trajnostno bivanje v deževnem gozdu, originalni domorodci se tega dobro zavedajo. Da tudi Great Canyon ni brez madeža, priča kratki film I am Red. Kot lani je drugi dan na sporedu tudi del programa, namenjen mlajši publiki, filmi Gremo na Kum, Temporada in Creamenso namenjeni tako mlajši kot starejši publiki, saj učijo, nagovarjajo in vabijo k razmisleku ...", komentira selekcijo izbranih filmov Tanja Tomaselli.

 

Več o filmih si preberite na tej povezavi

 

Boff2013 na pogled

Na pogled

 

Poleg filmskega dela bodo postregli s knjižnim sejmom, razstavo fotografij, zimsko delavnico, predavanji, nastopi žonglerjev, godcev in DJ-ji. Med knjigami boste po zares ugodnih cenah lahko izbirali med knjižnimi založbami: Didakta, Planinska Zveza Slovenije in Sidarta. Začetek festivalskega dogajanja bodo dobesedno zakurili z žonglersko skupino Čupakabra. Več let izkušenj, vsako leto preko 100 nastopov ter odlična koreografija vas bodo prepričali, zakaj o njih tak sloves. Malo kasneje bo del podob iz potovanj predstavil Rožle Bregar, mlad odličen fotograf, ki se zadnje čase pogosto pojavlja tudi za kamero. Zadnji dan festivala pa bosta imela predavanje s filmom svetovno priznana letalca in skakalca: Stane Kranjc in Edo Senica, tema bodo padala, skoki B.A.S.E. in podobne zračne vragolije. Za veliki finale pa sledijo borci s harmoniko in teksti v podobi dueta BAKALINA. Kot slovo od festivala BOFF in začetek novega se bomo spopadli z sukalci plošč: FEENTZ (driskoteka), IVANHOE (driskoteka), ALPHA MALE (Hude Shoezz), žur bo potekal v Baru Pink Panter.

 

Več o dogodkih pa na tej povezavi.

 

V goste prihajajo tudi domači in tuji avtorji, z njimi se boste lahko pogovarjali v času projekcij. Vse projekcije, stojnica knjig, razstava, in predavanje bodo v Stergulčevi hiši. Seveda pa bodo ponovitve zmagovalnih filmov kot doslej sledile na različnih krajih po Sloveniji (Tolmin, Solkan, Mežica …). Organizatorji priporočajo rezervacijo vstopnic, saj je število sedišč omejeno.

 

boff header 2013

 

Vabljeni v Bovec, da se podružite in poveselite na sedmem festivalu BOFF!

 

Vir in povezava:

http://www.boff.si/

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell