Teden ruskega filma v Škofji Loki

trf-3-sml

Med 25. in 30. novembrom 2013 bo v Škofji Loki potekal 2. filmski festival "Teden ruskega filma", ki se bo odvijal v Kinu Sora. Svečano odprtje filmskega festivala bo v ponedeljek, 25. novembra 2013 ob 19.00 uri v predverju Sokolskega doma na Mestnem trgu 16 v Škofji Loki. Po pozdravnih nagovorih in kratkem kulturnem programu dijakov Gimnazije Škofja Loka, bo ob 20.00 uri v Kinu Sora sledil ogled filmske melodrame Ljubezen v Sovjetski zvezi (2013, Karen Šahnazarov).

Celoten program filmskega festivala si lahko ogledate v programski zloženki na spletu.

 

"Zelo vesel sem, da smo v Škofji Loki v sodelovanju našo gimnazijo in Ruskim centrom znanosti in kulture, letos pripravili že 2. Teden ruskega filma. Z resno ambicijo, da ta filmski festival v Loki postane tradicionalen. Ruska kinematografija je ena najpomembnejših na svetu že od slovitih odeških stopnic . V Loki se nam tokrat obeta reprezentativen izbor ruskih klasik: od Aleksandra Nevskega velikega Sergeja Eisensteina in Cigani letijo v nebo, do najnovejših filmov z letošnjo produkcijsko letnico. Po Winnetouju, je to že drugi zanimivi filmski cikel v našem mestu. To pa je tudi dober razlog, da se znova vrnemo v loški Kino Sora." - mag. Miha Ješe, župan Občine Škofja Loka   

 

 

Vstop je prost, filmi so podnaslovljeni v slovenskem ali angleškem jeziku.

 

 

Vljudno vabljeni!

 

 

FILMSKE PREDSTAVE V OKVIRU TEDNA RUSKEGA FILMA V KINU SORA

 

 

Ponedeljek, 25. 11. 2013

 

 

lyobov-13

ob 20. uri - Ljubezen v Sovjetski zvezi (Ljubov v SSSR, 2013, Karen Šakhnazarov)

Dogajanje filma je postavljeno v leto 1973. Sergej, Stepan in Ljuda skupaj obiskujejo isto univerzo. Kot vsi mladi študentje se prepirajo, tolažijo ter izkusijo prva razočaranja in občutke zmagoslavja. Ob vsem tem pa se sploh ne zavedajo, da bo država, v kateri so se rodili in v kateri živijo, kmalu razpadla …

 

 

 

 

Torek, 26. 11. 2013

 

 

13-vesyolyeob 18. uri - Vesela druščina (Vesjolje rebjata, 1934, Grigorij Aleksandrov)

Film je vesela glasbena zgodba o dogodivščinah pastirja in hkrati nadarjenega glasbenika Kostje Potehina. Ko ga po nesreči zamenjajo za tujega umetnika na turneji, naredi Kostja v moskovski glasbeni hiši pravo senzacijo. Preprosti pastir tako postane dirigent jazzovskega orkestra, hišna pomočnica Anjuta pa pevka.

 

 

 

 

13-nevsky-jpgob 20. uri - Aleksander Nevski (Aleksandr Nevskiy, 1938, Sergej Eisenstein)

Sovjetski zgodovinski film prikazuje viteza srednjeveške Rusije Aleksandra Nevskega, ki je v bitki na (zamrznjenem) Čudskem jezeru 5. aprila leta 1242 zmagal proti redu tevtonskih vitezov. Film je eden od klasičnih sovjetskih filmov 30. let in velja za enega najboljših del Sergeja Eisensteina. Glasbo za film je napisal znani skladatelj Sergej Prokofjev.

 

 


Sreda, 27. 11. 2013

 

 

13-beloeob 18. uri - Belo puščavsko sonce (Beloe solnce pustini, 1970, Vladimir Motyl)

Film pripoveduje o življenju vojaka rdeče armade Fjodora Ivanoviča Suhova, ki je bil med državljansko vojno postavljen pred nalogo, da naj zaščiti in reši ženske iz rok mafijca Abdullaha. Gre za enega izmed najbolj znanih filmov v zgodovini sovjetske kinematografije, po številnih pozitivnih ocenah mnogih gledalcev in kritikov pa je postal kultna klasika. Nekateri stavki glavnega junaka so se postopoma začeli uporabljati v vsakodnevni ruščini in krožiti med ljudmi.

 

 

13-belytigrob 20. uri - Beli tiger (Belyy Tigr, 2012, Karen Šahnazarov)

Film je bil posnet po motivih zgodbe Ilije Bojašova Tankist. Druga svetovna vojna se bliža koncu. Težki in dolgotrajni boji so izmučili obe strani. Bolj ko sovjetska vojska napreduje, pogosteje se na bojišču pojavlja veliki neranljivi nemški tank Beli tiger. Nenadoma se pojavi v središču boja, neusmiljeno strelja na nasprotnike in nato spet nepričakovano izgine. Sovjetsko vojno poveljstvo sprejme odločitev, da bo za boj z Belim tigrom ustvarilo posebni tank – model T-34. Z ogledom filma Beli tiger se v letu 2013 želimo spomniti sedemdesete obletnice bitke pri Kursku in bitke za Stalingrad.

 

 

Četrtek, 28. 11. 2013

 

 

13-dzentlmeni-udaciob 18. uri - Gospodje sreče (Džentlmeny udači, 1971, Aleksander Serij)

Upravnik vrtca Troškin je kot jajce jajcu podoben zločincu z vzdevkom Docent, ki je med arheološko odpravo ukradel šlem Aleksandra Makedonskega. Policija se zato odloči, da postavi Troškina v zločinsko okolje svojega dvojnika. Dobremu upravniku vrtca ne preostane drugega, kot da se sprijazni s svojo usodo in kar najbolje odigra to nevarno vlogo. Film je eden od najpopularnejših filmov sovjetskega časa, mnogi citati iz filma pa so postali zelo slavni.

 

 

13-dva-tovariscaob 20. uri - Dva tovariša (Služili dva tovarišča, 1968, Evgenij Karelov)

Zgodba je postavljena v prve dni novembra leta 1920, v čas državljanske vojne, ko so na Krimu zaustavili vojsko barona Vrangelja. Rdeča vojska se ravno pripravlja na napad, ko v roke dobijo popolnoma novo francosko kamero Pate. Vodilni v štabu se odločijo, da bodo to naključje izkoristili sebi v prid. Kamero tako uporabijo za zračno fotografiranje. Za snemalca zadolžijo bivšega fotografa, vojaka Andreja Nekrasova. Ivana Krjakina, ki so ga pred kratkim zaradi nespoštovanja vojaške discipline kazensko premestili, pa zadolžijo, da bo nadziral Andreja. Na svoji poti tovariša doživita veliko dramatičnih dogodivščin, vendar pa se na koncu v štab Krajkinske divizije vrne le en.

 

 

Petek, 29. 11. 201313-oddelek-st6ob 18. uri - Oddelek št. 6 (Palata No. 6, 2009, Aleksander Gornovski in Karen Šahnazarov)

Priredba znanega romana A. P. Čehova. Avtorji filma so ohranili izvirno zgodbo, a dogajanje postavili v sedanji čas. Zdravnik Ragin, vodja zdravstvene službe v provincialni psihiatrični bolnišnici, odkrije v Gromovu, enem izmed svojih pacientov, človeka s svojim lastnim, povsem originalnim načinom razmišljanja. Pravzaprav v pacientovem razmišljanju odkrije svojo lastno filozofijo. V pogovoru z bolnikom zdravnik odkrije norost sveta in kmalu tudi sam izgubi razum. Ampak kdo lahko določi mejo med norostjo in prištevnostjo? 

 

 

Sobota, 30. 11. 2013

 

 

13-tabor-uhoditob 20. uri - Cigani letijo v nebo (Tabor uhodit v nebo, 1976, Emil Lotjanu)

Film je nastal po motivih zgodb Maksima Gorkega (Makar Čudra in Starka Izergil). Govori o ljubezni ponosne ciganske lepotice in konjskega tatu Lojka Zabare. Življenje ciganskega tabora je predstavljeno na osnovi življenja in običajev v Besarabiji, provincialnem obrobju avstro-ogrske monarhije v drugi polovici 19. stoletja.

 

 

 

 

 

 

 

Vir in povezava:

http://www.skofjaloka.si/

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell