Razpis za 5. Festival migrantskega filma

rsz fmf 2014 logo

Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat pripravljata že 5. edicijo Festivala migrantskega filma, ki se bo odvila med 12. in 20. junijem 2014. Z vsakoletno izvedbo festivala organizatorji obeležijo 20. junij, svetovni dan beguncev.

 

Z bogatim filmskim izborom in pestrim obfestivalskim dogajanjem domačemu občinstvu ponudijo vpogled v aktualne teme na področju migracij, azila in beguncev in hkrati širimo zanimanje za medkulturni dialog in bogastvo kulturnih izročil, ki jih migranti prinesejo iz svojih domačih okolij in s katerimi pomembno prispevajo h kulturnemu razvoju družbe.

 

Z odprtim razpisom domače in tuje filmske ustvarjalce vabijo, da predložijo svoja avtorska dela v izbor za program FMF 2014. Filme in druge video izdelke vseh žanrov avtorji lahko prijavijo preko spletne prijavnice, dostopne na spletni strani festivala: www.fmf-slovenija.si.

 

Razpis za sodelovanje na 5. ediciji FMF bo zaključen 15. 1. 2014.

 

Za dodatne informacije kontaktirajte Uroša Krasnika na:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , t: 01/430 1288 ali m: 041/648 358.

 

 

O Festivalu migrantskega filma (FMF)
 

Slovenska filantropija in Zavod Voluntariat od leta 2010 obeležujeta 20. junij, svetovni dan beguncev, s Festivalom migrantskega filma. Festival domači javnosti ponuja izbor filmskih in video del različnih žanrov, ki osvetljujejo različne plati in teme povezane z migracijami, azilom, življenjem beguncev/migrantov ter integracijo priseljencev v novo okolje. Tematska usmeritev festivala odraža pomemben vidik globalne družbe današnjega časa, saj migracije (p)ostajajo eden izmed osrednjih globalnih demografskih trendov 21. stoletja. Medtem ko nekateri migrirajo na lastno željo in pobudo, so drugi prisiljeni zapustiti svoje domove zaradi okoliščin, na katere nimajo vpliva. FMF si prizadeva odstreti široko paleto razlogov, okoliščin in preizkušenj, s katerimi se soočajo milijoni ljudi, ki so bili primorani zapustiti svoj dom in (po)iskati zaščito in priložnost za dostojno življenje izven meja svoje domovine.


Na program FMF so uvrščeni predvsem izdelki, ki kritično analizirajo posamezne vidike migracij in/ali s posredovanjem pozitivnih sporočil spodbujajo posameznike in skupine, da po svojih močeh prispevajo k spoštovanju, sprejemanju in polnopravnem vključevanju migrantov v družbo. Dodatno program nudi vsebine, ki prikazujejo kulturna izročila migrantov in priseljenskih skupnosti ter izpostavljajo pomen medkulturne izmenjave znanj in kreativnih impulzov, ki ustvarjajo plodna tla za socialni in kulturni razvoj modernih, večkulturnih družb.

 


Kaj je “migrantski film”?

Kategorijo migrantskega filma razumemo v dokaj širokem pomenu besedne zveze. Zajema filme in video vsebine, ki obravnavajo najrazličnejše teme povezne z migracijami in migranti, kakor tudi filme, ki jih posnamejo posamezni migranti in migrantske organizacije. Migrantski film lahko definiramo kot film, ki gledalcu ponudi vpogled in spoznavanje socialnih, političnih, psiholoških in drugih vidikov migrantske izkušnje posameznika ali skupine; odnos in stališča članov skupnosti »destinacije« in
članov skupnosti izvora migrantov; ter, ne nazadnje, vpogled v lokalne in globalne dejavnike in okoliščine, ki odločilno vplivajo vzroke in posledice migracij.


Dodatne informacije o festivalu so na voljo na naslovu www.fmf-slovenija.si

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell