Slovenski kandidat za nagrado oskar je Razredni sovražnik

rsz class enemy

Celovečerni filmski prvenec Razredni sovražnik (2013) režiserja Roka Bička, ki je nastal v produkciji Triglav film, posebej pa smo se mu posvetili v rubriki Ekranov izbor aktualne številke, je bil pred kratkim izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za najboljši celovečerni film v tujem jeziku.

 

Na izbor za nagrado so se letos prijavili filmi, ki so bili po pravilih Ameriške akademije v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih. Poleg filma Razredni sovražnik so bili v izbor uvrščeni še filmi Šanghaj (2012, Marko Naberšnik), Nahrani me z besedami (2012, Martin Turk) in Adria Blues (2013, Miroslav Mandić).

 

Kandidata je izbrala strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev v sestavi: Dunja Klemenc (producentka), Živa Emeršič (publicistka), Miha Knific (režiser), Klemen Dvornik (režiser), Igor Pediček (režiser) in Miha Tozon (direktor fotografije). Razredni sovražnik je imel svetovno premiero v sekciji teden kritike na 70. Beneškem festivalu, kjer je prejel nagrado FEDEORA, ki mu jo je kot najboljšemu filmu v sekciji podelilo Združenje evropskih in sredozemskih filmskih kritikov.

 

Na 16. festivalu slovenskega filma je bil nagrajen s petimi vesnami: za najboljši film, glavno moško vlogo, stransko žensko vlogo, fotografijo ter kostumografijo. Žirija slovenskih kritikov in publicistov ga je proglasila za najboljši film, Igor Samobor je prejel nagrado revije STOP za igralca leta, film pa je prejel tudi nagrado občinstva. Scenaristi filma so bili Nejc Gazvoda, Janez Lapajne in Rok Biček, sofinancer filma je SFC.

 

Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje od leta 1929. Gre za eno najprestižnejših nagrad na področju filmske umetnosti. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev.

 

Seznam vseh nominiranih filmov v dotični kategoriji si lahko pogledate tu: 

http://www.indiewire.com/

 

 

rsz p9281873-3

Profesor Zupan ve, kaj je dobro branje. (foto: Gorazd Trušnovec)

 

 

Vir in povezava:

http://www.film-center.si

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell