"Adelino življenje" film leta po izboru kritikov

vie adele 01

Mednarodni filmski festival San Sebastián in Mednarodno združenje filmskih kritikov FIPRESCI obveščata, da je bil po glasovanju kritikov za najboljši film preteklega leta proglašen film Adelino življenje (La Vie d'Adèle – Chapitre 1&2, 2013), ki ga je režiral Abdellatif Kechiche. Film bo prejel nagrado FIPRESCI Grand Prix na gala otvoritvi 61. Mednarodnega festivala San Sebastián (20.-28. september 2013).

 

Poziva h glasovanju za najboljši film leta se je odzvalo 246 kritikov s celega sveta, kriterij pa je bil, da gre za celovečerec, ki je imel mednarodno premiero med junijem tekočega leta in junijem preteklega leta.

 

Film Adelino življenje je letošnji dobitnik zlate palme v Cannesu (o njem pa smo pisali v Ekranu junij-julij 2013, ki je imel protagonistki zmagovalnega filma tudi na naslovnici, ter v aktualni številki Ekrana september-oktober 2013). 

 

 

 rsz lva 17

Adelino življenje

 

 

Med prejemniki nagrade FIPRESCI Grand Prix za najboljši film leta po mnenju kritikov so bili v preteklosti avtorji kot so Michael Haneke (lani), Pedro Almodóvar, Paul Thomas Anderson, Jafar Panahi, Kim Ki-duk, Aki Kaurismäki, Nuri Bulge Ceylan, Jean-Luc Godard, Cristian Mungiu, Roman Polanski in Terrence Malick.

 

Vir in povezava:

http://www.fipresci.org

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell