Žarko Laušević: pogovor in retrospektiva

ZarkoLausevic

Nadarjeni filmski in gledališki igralec Žarko Laušević je v 80. letih osvajal jugoslovansko gledališko in filmsko občinstvo, sredi blesteče igralske kariere pa se mu je zgodil lastni film: v samoobrambi je ubil dva človeka in pristal v zaporu. Da bi preživel, je začel pisati. Zaporniški zapiski Leto mine, dan nikoli so po izidu leta 2011 v državah nekdanje Jugoslavije vzbudili izjemno zanimanje, zdaj pa se lahko berejo tudi v slovenščini. Ob izidu so založba Modrijan, Slovenska kinoteka in Café teater pripravili okroglo mizo z uglednimi gosti iz Slovenije, Hrvaške in Srbije, in sicer v Kinoteki v torek, 7. maja 2013 ob 17. uri.

 

Na okrogli mizi bodo sodelovali srbski igralec Svetozar Cvetković, bosanski pisatelj, esejist, kritik in kolumnist Miljenko Jergović, slovenska igralca Radko Polič in Milena Zupančič ter slovenski režiser Dušan Jovanović. Pogovor bo vodil Ervin Milharčič Hladnik. Poleg tega bo na ogled dokumentarni kolaž o Žarku Lauševiću, ki ga je ob tej priložnosti posnel režiser Karpo Godina.

 

Ob 19. uri bo sledila projekcija filma Oficir z vrtnico (Oficir s ružom, 1987, Dejan Šorak).

 

V dneh do 10. maja 2013 se bo nadaljevala kratka filmska retrospektiva Žarka Lauševića.

 

 

 

 

Vir in povezava:

http://www.modrijan.si/

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell