Priznanje revije Ekran Rapi Šuklje

sml_rapa_sukljeSvet revije za film in televizijo Ekran je sredi letošnjega leta sprejel ob 50-letnici izhajanja revije sklep o podeljevanju priznanja revije Ekran. Priznanje je bilo ob častitljivem jubileju ustanovljeno z željo vsaj simbolno poudariti zasluge slovenskih filmskih publicistov in kritikov, ki se leta in desetletja trudijo s svojim delom prispevati k dvigu filmske kulture v Sloveniji. Priznanje bo prvič podeljeno na svečani skupni seji sveta revije Ekran in uredništva revije Ekran, ki bo v petek, 9. novembra 2012 ob 12h v prostorih Slovenske kinoteke na Metelkovi 2/a v Ljubljani. Člani sveta revije Ekran so se odločili prvo priznanje podeliti ugledni slovenski filmski publicistki in dolgoletni urednici radijske oddaje Gremo v kino Rapi Šuklje.

 

Ekranovo priznanje podeljuje revija za filmsko in televizijsko publicistično dejavnost na področju širjenja filmske kulture v Sloveniji oziroma na celotnem slovenskem jezikovnem področju. Do nominacije za priznanje so upravičeni vsi, ki aktivno delujejo na področju filmske publicistike, kulture, organizacije filmskega življenja in s tem trajno in aktivno zaznamujejo področje filmske in televizijske publicistike in kulture.


Predvideno je bilo, da bo priznanje revije Ekran prvič podeljeno 11. novembra 2012, torej na obletnico izida prvega časopisnega zapisa o prikazovanju »živečih fotografij« v dnevnih vesteh Slovenskega naroda, 11. novembra 1896. To je bil prvi zapis na filmsko temo na ozemlju današnje Slovenije in v slovenskem jeziku. Faksimile si lahko ogledate spodaj.

 

Letos se je svet revije odločil, da priznanje podeli dva dni prej, in sicer na svečani skupni seji sveta in uredništva revije Ekran, ki bo v petek, 9. novembra 2012 ob 12:00 v prostorih Slovenske kinoteke na Metelkovi 2/a v Ljubljani.

 

 

rsz_rapa_suklje

Rapa Šuklje, foto: Stane Sršen, RTV Slovenija

 

 

Utemeljitev za podelitev priznanja revije Ekran filmski publicistki Rapi Šuklje


Rapa Šuklje spremlja slovensko kulturno sceno od prvih povojnih let. Leta 1948 se je zaposlila na Radiu Ljubljana in od takrat s kritičnim pogledom opazuje filmske, gledališke in literarne dogodke v Sloveniji in po svetu. Filmski ustvarjalci jo poznajo po duhovitih, iskrivih in analitičnih zapiskih o filmu ter po več desetletij trajajočem urejanju radijske oddaje o filmu Gremo v kino, ki je od svojih začetkov doživljala relativno malo sprememb. Začela se je že v času nastanka filma Na svoji zemlji kot Oddaja o filmu pod uredništvom Kristine Brenk, nato so jo ljubitelji filma poslušali kot radijsko oddajo Po kinu se dobimo, da bi na koncu dobila naslov, ki si ga je izmislil Veno Taufer, Gremo v kino. In v kino, z radiem ali brez njega, hodimo že nekaj desetletij. Rapa Šuklje, dolgoletna urednica in sodelavka te oddaje, je nedvomno starosta slovenske filmske publicistike, čeprav se morda dami ne spodobi zapisati, da je starosta, kajti kot je nekoč na Akademiji za igralsko umetnost dejal pokojni baletni mojster Pino Mlakar: "Dame so vedno mlade!" Tako, kot je kritiška filmska misel Rape Šuklje vedno mlada, iskriva in aktualna.

 

rsz_slovenski_narod


Vabljeni!

 

Posnetek RTV Slovenija: http://tvslo.si/predvajaj/ekranovo-priznanje-rapi-suklje/ava2.150075682/

Domov
Novice
Kolumna
Iz tiskane izdaje
Video
O Ekranu
Naročilo revije
Prodajna mesta
Impresum
Kontakt
NASLOVNICA AKTUALNE ŠTEVILKE

2017_naslovnica_ekran_februar_marec2017

 
KOLUMNA

Življenje po koncu filma


Začetek filma in najavna špica predstavljata tisto tanko mejo med realnostjo (kinodvorane) in fikcijo (filma), konec filma in njegova odjavna špica pa prečkata isto mejo v nasprotni smeri. Če je naloga začetka filma, da »nas iz rutine vsakdana popelje v svet fikcije«, kakor je nekje pripomnila Jela Krečič, je naloga filmskega konca in odjavne špice, da nas pospremita iz fikcije in privedeta nazaj tja, kjer smo že ves čas bili, na sedež dvorane.


Preberi več...  
mens hairstyles Hotels And Travels home decorators collection big lots furniture interior decorating Home decorators bad credit loans electric cars
ZADNJI KOMENTARJI
IZ TISKANE IZDAJE
NAJBOLJ BRANO
EKIPA
PIŠITE NAM!

2009 © Ekran

r57c99 shell