Kinotripov filmski dnevnik 2017/Najboljši filmi leta po izboru ekipe Kinotripa

, and | 5. 1. 2018. | Domača scena, Odprta stran, Ozadja

S Kinotripom, Kinodvorovim filmskim programom, ki ga ustvarjajo mladi za mlade, smo v letu 2017 že drugo leto potovali v najrazličnejše filmske svetove. Leto se je začelo prav posebno – s Kinotripovo premiero filma Rdeča želva (Michaël Dudok de Wit, 2016) , ki je na 27. Liffu prejel Kinotripovo nagrado mladinske žirije. Premiera je bila še toliko bolj čarobna, saj smo imeli Kinotripovci priložnost gostiti režiserja, scenarista in ilustratorja Michaëla Dudoka de Wita.

Sledila je pomlad in z njo 2. mednarodni filmski festival Kinotrip (29. marec – 1. april), naš največji filmski dogodek, na katerem mladi zavzamejo Kinodvor, včasih pa še ulico pred njim. Program festivala je skrbno sestavila skupina 16 mladih članov Kinotripovega filmskega kluba in za svoje vrstnike izbrala osem različnih filmskih naslovov – od animiranega filma Psihonavta (Alberto Vázquez, 2015), dokumentarca Sonita (Rokhsareh Ghaem Maghami, 2015) , filmskega nogometnega turnirja za Igrišče (Eduard Bordukov, 2016), do srhljivke Nisem serijski morilec (Billy O’Brien, 2016). Filmski program je bil dodatno začinjen s spremljevalnimi dejavnostmi,  med drugim s stezo za letošnje Kinotripovo prevozno sredstvo – skejt.  Velik del časa je bil namenjen filmskim druženjem in pogovorom, tudi z gostoma iz tujine mladima igralcema Anno Manolovo (Žalejka, Eliza Petkova, 2016) in Jackom Hoferjem (Eden od nas, Stephan Richter, 2015).

Kinotripovo leto 2017 se je s pogovori in druženji z zanimivimi gosti nadaljevalo. Ob Ameriški ljubici (Andrea Arnold, 2016) smo se o položaju mladih pogovarjali z režiserko Katarino Rešek in sociologom Rastkom Močnikom.  Režiserka Hanna Slak in igralec Nikolaj Burger sta nam razkrila ozadje zgodbe in z nami delila nenavadne prigode s snemanja filma Rudar (Hanna Slak, 2017).  V kino smo na ogled filma Druga stran upanja (Aki Kaurismäki, 2017) povabili raperja, blogerja in kolumnista Miho Blažiča – N’toka, na 28. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu pa vodili pogovor z Guðmundurjem Arnarjem Guðmundssonom, režiserjem filma Ognjišče (2016).

Pogovor z režiserko Katarino Rešek o filmu Ameriška ljubica I Foto: Kinotrip

Na 28. Liffu so Kinotripovci poleg vodenja pogovorov po filmskih projekcijah, še posebej namenjenih mladim, že drugič podelili Kinotripovo nagrado mladinske žirije. Med petimi nominiranimi filmi so mladi žiranti izbrali film Pokliči me po svojem imenu (Luca Guadagnino, 2017), ki jih je prevzel s silovito ljubezensko zgodbo in z njimi ostal še dolgo po odhodu iz kinodvorane.

Iz kinodvorane se je Kinotrip v letu 2017 odpravil večkrat. Že tretje leto zapored smo odpotovali v Zalog, kjer skupaj z Mladimi zmaji pripravimo Film na ulici, dvodnevni mladinski dogodek, na katerem filmi, glasba, urbani športi in ustvarjalne delavnice zavzamejo šolsko igrišče. V letu 2017 pa smo prvič odpotovali tudi v svet! Aprila se je Kinotripova delegacija odpravila na sever Francije na mednarodni filmski festival Ciné-Jeune, kjer je sodelovala v mladinski žiriji. Skupaj z mladimi iz Italije, Francije in Nemčije je izbrala svojega favorita in nagrado podelila filmu My Name is Emily (Simon Fitzmaurice, 2015).

Naši filmski dnevniki  za leto 2017 so tako polni najrazličnejših vtisov, porisani in popisani, polepljeni s kupom kino vstopnic. Na 3. Kinotripovem filmskem klubu pa že pišemo novega, za filmsko leto 2018. Zato – naj vas film odpelje – skupaj z nami!

Film na ulici I Foto: Kinotrip

Najboljši filmi leta po izboru ekipe Kinotripa

Ubijanje svetega jelena (The Killing of a Sacred Deer, 2017, Yorgos Lanthimos)
Film, ki te proti vsej logiki pripravi do tega, da zaupaš tesnobi, ki jo vzbuja v tebi. Splete samosvojo mitološko pripovedko, ki te nagovarja k temu, da se smeješ. Smeješ neprimernim dejanjem ali trenutkom, ko so ljudje v vsej svoji človečnosti povsem nečloveški. Unikaten, pretresljiv, šokanten in obenem presenetljivo estetski.

Kvadrat (The Square, 2017, Ruben Östlund)
Odlična satira današnje družbe, ki nas s vprašanji o pomenu umetnosti, zagrabi in ugrabi.

Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name, 2017, Luca Guadagino)
Iskreno zaljubljen film, ki vsebuje ravno prav otroške nedolžnosti, da se ne sprašuje o izvoru ali pomenu svojih čustev. Liki si dopuščajo spogledovanje – drug z drugim, sami s sabo in s svojimi čustvi. Prava svežina v žanru ljubezenskih zgodb.

Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name, 2017, Luca Guadagino)

Rdeča želva (La Tortue rouge, 2016, Michaël Dudok de Wit)
Lepota navkljub bolečini, je eden izmed pogledov na ta film, ki gledalca boža s podobami. Vse dokler tudi on ne verjame, da živi na samotnem otoku, kjer stvari niso vedno to, za kar se izdajajo.

Thelma (Thelma, 2017, Joachim Trier)
Izjemno domiselna in učinkovita uporaba žanra za pripoved o odkrivanju samega sebe, osvobajanju in osamosvajanju mladega dekleta.

Thelma (Thelma, 2017, Joachim Trier)