Kino Ekran #21: Giulietta in duhovi

| 21. 6. 2021. | Aktualno, Kino Ekran, Novice

Po dolgem premoru vas tudi pri reviji Ekran z največjim veseljem ponovno vabimo v kino oziroma v Kinoteko.

Na 21. ediciji rubrike Kino Ekran bosta v četrtek, 24. junija, po projekciji filma Giulietta in duhovi (Giulietta degli spiriti, 1965, Federico Fellini) o filmu ter Fellinijevih ženskah spregovorili Anja Banko in Majda Širca.

***

Giulietta, pripadnica bogatega rimskega meščanstva, ki jo je prevaral mož, gleda, kako se vse gotovosti njenega življenja počasi rušijo. Kot žrtev katoliške vzgoje in tesnobnih vizij greha in smrti se brez uspeha zateka k raznim gurujem, posrednikom med tem življenjem in onstranstvom, pa tudi k psihoanalitikom. Soseda Susy, priležnica na visoki ravni, bi jo rada vpeljala v radosti, ki jih nudi telo, a Giulietta svojo osebno katarzo na koncu najde v osamljenosti.

Direktor fotografije Gianni di Venanzo v Fellinijevem prvem barvnem filmu z mojstrsko uporabo Technicolorja ustvari čudovit kalejdoskop sanj, duhov in spominov.

***

Lepo vabljeni tudi k branju številke Ekran september/oktober 2020, v katerem smo tematski blok posvetili Fellinijevi stoletnici. Na blagajni Slovenska kinoteka vas omenjena izdaja v času Retrospektive Federico Fellini 100! čaka po znižani ceni 2 evra.

Vstop na projekcije Kina Ekran je brezplačen za naročnike revije Ekran.

Kinotečno rubriko Kino Ekran, ki nastaja v sodelovanju revije Ekran in Slovenske kinoteke, smo uvedli zato, da filmska kritika ne bi bila zgolj pisanje, ampak tudi živa filmska misel. Misel pa je najbolj živa takrat, ko stopi v dialog. V dialog z bralci, gledalci, filmom in kinom.