Ekran maj/junij 2021

| 20. 5. 2021. | Aktualno, Branje, Novice, Tiskana izdaja

Izšel je novi Ekran. Tematski sklop tokratne številke (maj/junij 2021) je posvečen 30. obletnici slovenskega poosamosvojitvenega filma. Kot v uvodu prvega v seriji člankov o zgodovini sodobne slovenske filmske politike zapiše Žiga Brdnik, se iz pogleda »v zgodovinsko drobovje filmsko-političnih bojev lahko vsi marsikaj naučimo, saj se politični procesi in preizkušnje, ki jih prinašajo, neprestano ponavljajo«.

Brdnikov prispevek iz nekoliko bolj osebne perspektive lepo dopolnjuje intervju Ane Jurc s četverico akterjev (Miha Hočevar, Metod Pevec, Miran Zupanič in Maja Weiss), ki so si svojo filmsko pot začeli utirati prav v letih po osamosvojitvi. Anja Banko se nato pogovoru z Majo Weiss še nekoliko podrobneje posveti filmu Varuh meje (2002), ki še danes (ali pa danes znova) velja za eno najbolj pogumnih in izzivalnih del naše poosamosvojitvene kinematografije.

V fokusu številke maj/junij so tudi filmi 23. Festivala dokumentarnega filma: Ljudje iz garaž (2020), Zapiski iz podzemlja (2020), Nasmeh Hellen Keller (2020), Primer spolne zlorabe (2020), Ujete v medmrežju (2020), Par rund s Shanom MacGowanom (2020) in Krvav nos, prazni žepi (2020).

Petra Meterc se je v Rotterdamu pogovarjala z mlado, perspektivno kosovsko režiserko Noriko Sefa, v sklopu počastitve 40-letnice delovanja Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti pa smo se udeležili izvedbe kinoušesnega glasbeno-filmskega projekta Potujoči kino Bridka Bebiča oziroma »zvokoslični kalejdoskop sodobnoplesnih filmov« Od kovača do knapa (2018), pospremljenega z živo glasbeno spremljavo.

Peter Žargi v rubriki Glasba iz vesolja razmišlja o filmskih adaptacijah H.P. Lovecrafta in vlogi glasbe v lovecraftovskem. Anže Okorn pa v eseju z naslovom »Ali so lonci currya tudi talilni« pod drobnogled vzame McQueenovo serijo petih filmov o položaju britanske migrantske skupnosti z Zahodnoindijskega otočja oziroma Karibov, ki jih povzema skupni naslov Majhna sekira (2020).

Recenziramo tudi tri aktualne serije: Scorsesejev poklon iskrivi newyorški humoristki Fran Lebowitz Pretend It’s a City (2021), serijo posneto po knjižnem fenomenu Elene Ferrante Genialna prijateljica (2018 –) in najbolj gledano slovensko serijo v lanskem letu Primeri inšpektorja Vrenka (2020).

Vse to in še več najdete v novi številki revije. Vabljeni k branju!

Na Ekran se lahko tudi naročite.