Ekran januar/februar 2021

| 22. 1. 2021. | Novice, Tiskana izdaja

Izšel je novi Ekran. Prva številka novega leta že tradicionalno prinaša izbor najboljših filmov preteklega leta po izboru filmskih kritičark, kuratorjev in režiserjev.

V osrednjem tematskem sklopu se v tokratni številki posvečamo animiranim filmom. Pregled slovenskega animiranega filma med leti 2011 do 2020 je prispeval predsednik Društva slovenskega animiranega filma (DSAF) Matija Šturm. Igor Prassel se je pogovarjal s pionirjem animiranega filma pri nas, prejemnikom nagrade Metoda Badjure za življenjsko delo Konijem Steinbacherjem, Rok Govednik pa predstavlja obetavne nove ustvarjalce in ustvarjalke animiranih svetov. Recenziramo tudi nekaj presežkov z nedavne Animateke in se sprašujemo, ali je animacija lahko orožje?

V fokusu številke januar/februar so filmi 31. Liffa: Gagarin (2020), Zlo ne obstaja (2020), Koronacija (2020), Poletje 85 (2020) in Mandibule (2020). Robert Kuret razmišlja o filmu Borat: Naknadni film (2020) in o simptomu ogorčene pozicije, Kristian Božak Kavčič se poglobi v režijski prvenec Jelene Maksimović Domovine (2020), v rubriki Miti in ikone pa Andrej Gustinčič predstavi življenje in delo Seana Conneryja.

Odgovorna urednica Baze slovenskih filmov Jasna Pintarič predstavlja zanimivo odkritje dveh toniranih filmov pionirja slovenskega filma Veličana Beštra, ki nekoliko obarvajo sicer črno-belo zgodovino slovenskega filma.

Opozarjamo tudi na krasen intervju s filmskim zgodovinarjem, scenaristom, režiserjem in aktivistom Markom Cousinsom, ki se predstavlja z monumentalnim in pomembnim filmskim esejem Ženske delajo film (2018).

Poleg kritik aktualnih filmov in serij pa tokrat nekaj prostora namenimo tudi trem zmagovalkam natečaja za najboljšo kritiko o izbranem slovenskem filmu, ki je novembra potekal v okviru Tedna slovenskega filma.

Vabljeni k branju!

Na Ekran se lahko tudi naročite.